Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ennyivel támogatja az EU az új csernobili szarkofág megépítését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság 110 millió euróval járul hozzá a csernobili atomerőmű 25 éve felrobbant reaktora köré tervezett új betonszarkofág megépítéséhez - közölte José Mauel Barroso bizottsági elnök hétfőn Kijevben.

Az ukrán fővárosban tárgyaló Barroso vendéglátójának, Viktor Janukovics ukrán elnöknek elmondta: kedden bejelenti, hogy a brüsszeli bizottság további 110 millió eurót mozgósít - írta a Reuters az Interfax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Az 1986. április 26-án történt csernobili atomkatasztrófa 25. évfordulója alkalmából kedden nemzetközi konferenciát tartanak Kijevben. Az ukrán vezetés reméli, hogy a megemlékezésen legkevesebb félmilliárd euró értékben tesznek majd felajánlásokat a sérült 4-es reaktort borító újabb szarkofág felépítéséhez.

A 29 ezer tonnás védőernyő az évszázad végéig garantálja a biztonságot Kijev szerint. Az 1,6 milliárd eurós költségvetésből nagyjából 740 millió euró - 200 milliárd forint - hiányzik.

A csernobili védekezés anyagi forrásainak előteremtésére összehívott konferencián részt vesz Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is. A találkozón a katasztrófában érintett országok állam- és kormányfői várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el az atomenergia biztonságos és innovatív felhasználásáról.