eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Ennyivel támogatja az EU az új csernobili szarkofág megépítését

Az Európai Bizottság 110 millió euróval járul hozzá a csernobili atomerőmű 25 éve felrobbant reaktora köré tervezett új betonszarkofág megépítéséhez - közölte José Mauel Barroso bizottsági elnök hétfőn Kijevben.

Az ukrán fővárosban tárgyaló Barroso vendéglátójának, Viktor Janukovics ukrán elnöknek elmondta: kedden bejelenti, hogy a brüsszeli bizottság további 110 millió eurót mozgósít - írta a Reuters az Interfax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Az 1986. április 26-án történt csernobili atomkatasztrófa 25. évfordulója alkalmából kedden nemzetközi konferenciát tartanak Kijevben. Az ukrán vezetés reméli, hogy a megemlékezésen legkevesebb félmilliárd euró értékben tesznek majd felajánlásokat a sérült 4-es reaktort borító újabb szarkofág felépítéséhez.

A 29 ezer tonnás védőernyő az évszázad végéig garantálja a biztonságot Kijev szerint. Az 1,6 milliárd eurós költségvetésből nagyjából 740 millió euró - 200 milliárd forint - hiányzik.

A csernobili védekezés anyagi forrásainak előteremtésére összehívott konferencián részt vesz Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is. A találkozón a katasztrófában érintett országok állam- és kormányfői várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el az atomenergia biztonságos és innovatív felhasználásáról.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×