Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tíz év után látogat ismét Magyarországra az ENSZ hivatalban lévő főtitkára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Schmitt Pál köztársasági elnök meghívására vasárnap Magyarországra érkezik az ENSZ főtitkára, a dél-koreai Ban Ki Mun látogatása előtt a nemzetközi szervezet előző, ghánai elnöke az ezredfordulón kereste fel a magyar fővárost.

Vajna Márton, a köztársasági elnök külügyi hivatalának vezetője az MTI-nek elmondta: Schmitt Pál a megbeszélések során bemutatja Magyarország helyzetét, továbbá ismerteti a soros magyar EU-elnökség legfontosabb eredményeit és céljait, illetve felvázolja a globális kihívásokra adott magyar szerepvállalás lehetőségeit.

A hivatalvezető a főtitkár látogatásának meghatározó körülményeként írta le, hogy Magyarország 2012-13-ra jelentkezett a térségnek járó biztonsági tanácsi tagsági helyre. Ban Ki Mun ezzel összefüggésben kedden, New Yorkban az MTI kérdésére válaszolva hangsúlyozta: tudomása szerint Magyarország keményen dolgozik a nem állandó BT-tagság elnyerésén, és reméli, az ország ezt folytatva az ősszel elegendő szavazatot szerez az ENSZ közgyűlésében célja eléréséhez. Vajna Márton hangsúlyozta: Magyarország nagyra értékeli az ENSZ-nek a béke és biztonság megszilárdítása területén betöltött szerepét, amelyet az ország a lehetőségei szerint kiküldött békefenntartók segítségével is támogat.

Ban Ki Mun látogatása első napján, vasárnap kulturális jellegű magánprogramokon vesz részt, amelyek során egyebek mellett megtekinti a Magyar Nemzeti Galériában kiállított Munkácsy-trilógiát is.

Az ENSZ főtitkára hétfőn államfőknek kijáró fogadtatásban részesül a Sándor-palota előtt, majd Schmitt Pál köztársasági elnökkel folytat megbeszélést. Ban Ki Mun találkozik Orbán Viktor kormányfővel és Martonyi János külügyminiszterrel, ezt követően pedig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében tart előadást. Schmitt Pál a nap végén díszvacsorát ad az ENSZ-főtitkár tiszteletére.

Az első Magyarországra látogató ENSZ-főtitkár, a világszervezet idősorrendben negyedik legfőbb tisztségviselője, az osztrák Kurt Waldheim volt, aki kétszer, 1973-ban és 1979-ben is felkereste az országot. Az ENSZ perui főtitkára, Javier Pérez de Cuéllar szintén két alkalommal: 1984-ben és 1990-ben, míg az egyiptomi Boutros Boutros-Ghali 1994-ben, Kofi Annan pedig 2000-ben érkezett Budapestre.

A magyar államfő és Ban Ki Mun legutóbb tavaly, az ENSZ New York-i közgyűlésén találkozott, ahol a nemzetközi szervezet főtitkára rövid megbeszélésen hivatalában fogadta Schmitt Pált.