eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tíz év után látogat ismét Magyarországra az ENSZ hivatalban lévő főtitkára

Schmitt Pál köztársasági elnök meghívására vasárnap Magyarországra érkezik az ENSZ főtitkára, a dél-koreai Ban Ki Mun látogatása előtt a nemzetközi szervezet előző, ghánai elnöke az ezredfordulón kereste fel a magyar fővárost.

Vajna Márton, a köztársasági elnök külügyi hivatalának vezetője az MTI-nek elmondta: Schmitt Pál a megbeszélések során bemutatja Magyarország helyzetét, továbbá ismerteti a soros magyar EU-elnökség legfontosabb eredményeit és céljait, illetve felvázolja a globális kihívásokra adott magyar szerepvállalás lehetőségeit.

A hivatalvezető a főtitkár látogatásának meghatározó körülményeként írta le, hogy Magyarország 2012-13-ra jelentkezett a térségnek járó biztonsági tanácsi tagsági helyre. Ban Ki Mun ezzel összefüggésben kedden, New Yorkban az MTI kérdésére válaszolva hangsúlyozta: tudomása szerint Magyarország keményen dolgozik a nem állandó BT-tagság elnyerésén, és reméli, az ország ezt folytatva az ősszel elegendő szavazatot szerez az ENSZ közgyűlésében célja eléréséhez. Vajna Márton hangsúlyozta: Magyarország nagyra értékeli az ENSZ-nek a béke és biztonság megszilárdítása területén betöltött szerepét, amelyet az ország a lehetőségei szerint kiküldött békefenntartók segítségével is támogat.

Ban Ki Mun látogatása első napján, vasárnap kulturális jellegű magánprogramokon vesz részt, amelyek során egyebek mellett megtekinti a Magyar Nemzeti Galériában kiállított Munkácsy-trilógiát is.

Az ENSZ főtitkára hétfőn államfőknek kijáró fogadtatásban részesül a Sándor-palota előtt, majd Schmitt Pál köztársasági elnökkel folytat megbeszélést. Ban Ki Mun találkozik Orbán Viktor kormányfővel és Martonyi János külügyminiszterrel, ezt követően pedig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében tart előadást. Schmitt Pál a nap végén díszvacsorát ad az ENSZ-főtitkár tiszteletére.

Az első Magyarországra látogató ENSZ-főtitkár, a világszervezet idősorrendben negyedik legfőbb tisztségviselője, az osztrák Kurt Waldheim volt, aki kétszer, 1973-ban és 1979-ben is felkereste az országot. Az ENSZ perui főtitkára, Javier Pérez de Cuéllar szintén két alkalommal: 1984-ben és 1990-ben, míg az egyiptomi Boutros Boutros-Ghali 1994-ben, Kofi Annan pedig 2000-ben érkezett Budapestre.

A magyar államfő és Ban Ki Mun legutóbb tavaly, az ENSZ New York-i közgyűlésén találkozott, ahol a nemzetközi szervezet főtitkára rövid megbeszélésen hivatalában fogadta Schmitt Pált.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×