eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Dubaj őrült terve a gazdagság újabb fokmérője lehet

Több, mint ezerhatszáz méterével a világ jelenleg legmagasabb épületénél kétszer nagyobb toronyházat építenének Dubajban. Az InfoRádió által megkérdezett Ybl-díjas építész szerint ez már olyan költséges, hogy a gazdaságossága is megkérdőjelezhető. Azonban az ilyen építkezés valószínűleg nem is erről szól, hanem az őrületes versenyről, amely a gazdagság fokmérője.

Nyilván minden megvalósítható a mai technikával és a mérnöki tudással, de az ésszerűségnek is vannak határai. És ez a terv már túl is lépett ezen - jelentette ki Vadász Bence.

Szerinte ennek ellenére valószínű, hogy megvalósítható, hiszen ma már olyan merevítési rendszerek és olyan számítógépes háttér áll rendelkezésre, amely ezt lehetővé teszi.

Az Ybl-díjas építész az ilyen méretű felhőkarcolók földrengéstűréséről azt mondta: az alapozásuk majdnem olyan mély, mint amilyen magas az épület, és az alap tömege is hasonló a felépítményéhez. Emellett olyan felületi, illetve belső merevítési rendszereket dolgoztak már ki, az épületet körülölelő, szinte "gúzsba kötő" térgörbeszerű hálókat, amelyek biztonságossá teszik a tornyot.

Sőt, az ilyen magas épületeket, nem csak szeptember 11-e miatt, olyan egyéb katasztrófákra is felkészítik, mint például a repülőgépek ütközése - fűzte hozzá a szakértő.

Tavaly januárban adták át a világ eddigi legmagasabb, 828 méteres épületét, ez a mostani ennek duplája, több mint ezerhatszáz méteres lenne. Az építész azt mondta, a tervezett építménynek bizonyosan többméteres kilengése lesz, jóllehet a már említett merevítési rendszereket folyamatosan fejlesztik. A kilengés a felső szinteken állandóan érezhető, ami nem éppen kellemes érzés, de ez az elmozdulás az épület biztonságát nem veszélyezteti - állapította meg Vadász Bence.

A felhőkarcoló építési technikájáról a szakember elmondta: kicsit hasonlít az építkezés a Magyarországon is használatos csúszózsaluhoz, amikor a toronnyal együtt készülnek el az emelőszerkezetek, amelyeket mindig a legfelső szintre tesznek föl.


Épp ezért eleinte az ilyen épületek nagyon gazdaságosak voltak, hiszen ahhoz az alapterülethez képest, amelyre épültek hatalmas mértékű négyzetméter-felületet tudtak elhelyezni. Manapság azonban már akkora a technikai és pénzügyi ráfordítás, hogy ez megkérdőjelezi a gazdaságosságot - tette hozzá.

Azonban az ilyen építkezés valószínűleg nem is erről szól, hanem az őrületes versenyről, amely a gazdagság fokmérője. A haszon pedig maga a reklám: hogy övék a világ legmagasabb épülete, és lám, még ezt is fel tudják építeni - fejtette ki az építész.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×