Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szerdai meghallgatást is elnapolták a Tóásó-ügyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem történt érdemi előrelépés a bolíviai bíróságon az úgynevezett terrorista csoport magyar vonatkozású ügyében szerdán sem, mert az ügyészség képviselői aznap nem vitték magukkal az éppen szükséges periratokat.

Az eljárásban több tucat személyt, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt államellenes összeesküvéssel és terrorizmussal vádolják.

A cochabambai bíróság ülése eleve késéssel kezdődött, és ugyanabban a szűk teremben, amelyről már korábban kiderült, hogy sem a gyanúsítottak hozzátartozói, sem a sajtó érdeklődő képviselői nem férnek el mindannyian. Rolando Sarmiento bíró kérelmezte ugyan az eljárás áthelyezését egy nagyobb terembe, de erre elutasító választ kapott az igazságszolgáltatás adminisztratív illetékeseitől. A sajtót viszont csak akkor engedik majd be, ha elférnek - jegyezték meg a helyi ellenzéki újságok.

A terem ráadásul levegőtlen, ezért szerdán is hárman panaszkodtak rosszullétre, és az egyik gyanúsítottat, akit a rossz tapasztalatok miatt már nem csak ápolónő, hanem orvos is elkísért, ki kellett kísérni. A szükséges periratok híján a bíró csütörtökre napolta el a meghallgatást - mondta el telefonon Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként van jelen az eljáráson.

Szerdai fejlemény, hogy a bíró elrendelte két nyugalmazott tábornok - Gary Prado Salmón és Lucio Anez Rivera - előállítását, mert nem tettek eleget az idézésnek. Gary Prado arról nevezetes, hogy ő vezette a Che Guevara argentin-kubai gerillavezért elfogó különítményt.