eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fukusima olyan lett, mint Csernobil

A nukleáris eseményeket rangsoroló (INES-) skálán az eddigi ötösről a legmagasabb, hetes fokozatúra emelik a Japán északkeleti részén, a fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa minősítését - jelentette kedden a japán sajtó.

Ez azt jelentené, hogy az ázsiai szigetországot sújtó szökőár miatt egy hónappal ezelőtt bekövetkezett reaktorbalesetet az 1986-os csernobili katasztrófával azonos súlyúnak ismernék el.

Egy balesetet akkor sorolnak a 7-es fokozatba a nemzetközi skálán, ha radioaktív anyagok "jelentős mennyiségben" jutottak a szabadba, és a szivárgás "igen nagy mértékben hat az emberi egészségre és a környezetre".

A Kiodo japán hírügynökség híradása szerint kisebb tűz keletkezett az atomerőmű 4-es reaktorának egyik melléképületében. A tüzet eloltották, a radioaktív sugárzás szintje nem nőtt.

Közben helyi idős szerint kedd reggel újabb földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét. A 6,4-es erősségű földmozgás epicentruma Tokiótól 77 kilométerre volt, a Csendes-óceánban, de nem hirdettek szökőárriadót. Esetleges károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×