Õrizetbe vették az elefántcsontparti elnököt

Infostart
2011. április 11. 15:59
A francia katonák megostromolták a választáson megbukott Laurent Gbagbo rezidenciáját. A választáson vesztes elnököt riválisának emberei vették őrizetbe.

A francia tankok a saját és az ENSZ-erők helikopteres támogatásával vették körül a bukott elnök abidjani rezidenciáját. Laurent Gbagbo ugyan elveszítette a novemberi választásokat, de nem volt hajlandó átadni a hatalmat a győztes Alassane Ouattarának, ehelyett fegyveres erőivel polgárháborút robbantott ki. A harcok hetekig tartottak a főváros ellenőrzéséért.

Az ENSZ először nem akart beavatkozni erővel a konfliktusba, ám a világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun végül kénytelen volt másképpen dönteni a civil lakosság védelmében.

A volt elnök elfogásának hírét először Toussaint Alain, Gbagbo franciaországi szóvivője jelentette be. Õ azt mondta, hogy Gbagbót a francia különleges egységek vették őrizetbe, és átadták Ouattaráéknak.

Az abidjani francia nagykövet, Jean-Marc Simon viszont a Le Monde internetes kiadása szerint azt állítja, hogy Gbagbót az elefántcsontparti köztársasági erők vették őrizetbe, és a feleségével, valamint a fiával együtt már át is szállították a Golf Szállóba, Ouattara főhadiszállására.