Irán kiutasított három kuvaiti diplomatát

InfoRádió / MTI
2011. április 10. 12:04
Irán kiutasított három kuvaiti diplomatát válaszul arra, hogy az öböl menti emírség korábban kémkedés vádjával három iráni diplomatát szólított fel az ország elhagyására - közölte vasárnap egy kuvaiti külügyi vezető.

Háled al-Dzsaralláh kuvaiti külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a diplomatáknak tíz napon belül kell elhagyniuk az országot.

A kuvaiti külügyminiszter március 31-én jelentette be, hogy három iráni diplomatát kiutasítanak az országból, megtorlásul azért, hogy Kuvait szerint iráni kémhálózat működik az országban. A diplomaták április 2-án hagyták el az országot az állami televízió jelentése szerint.

A múlt hónapban egy kuvaiti bíróság kémkedés vádjával halálra ítélt két iránit és egy kuvaitit, aminek következtében feszültté vált a viszonyt Kuvaitváros és Teherán között.

A kuvaiti média 2010 májusában jelentette, hogy számos kuvaitit és külföldit vettek őrizetbe a hatóságok, akiket azzal gyanúsítottak, hogy az iráni Köztársasági Gárda számára információkat gyűjtöttek kuvaiti és amerikai katonai létesítményekről.