Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Prőhle: Az uniós elnökség nem magamutogatásról szól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eredményes nemzetpolitikához arra van szükség, hogy Magyarország a határon túli magyarsággal kapcsolatos döntésekről a szomszédos országokkal is egyeztessen - mondta a Külügyminisztérium európai uniós kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Prőhle Gergely arról is beszélt, hogy az elnökség idején a kormány igyekszik leválasztani a belpolitikai ügyeket az uniós tevékenységekről.

Ahhoz, hogy Magyarország eredményes nemzetpolitikát folytasson, nem nélkülözheti az azzal kapcsolatos külügyi eszközrendszer alkalmazását, hiszen a határon túli magyarokról csak azokkal az országokkal együtt lehet dönteni, ahol élnek - mondta az európai uniós kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Ez nagyon aktuális ügy, hiszen az új kormány első intézkedései között megváltozatta az állampolgárság törvényt, és néhány kérdést még most sem sikerült lezárni. Szlovákiában például számos furcsa, olykor provokációnak is tűnő jelenséggel találkoznak - tette hozzá Prőhle Gergely.

Az államtitkár arról is beszélt: a kormány az elnökség hat hónapja alatt törekszik arra, hogy a belpolitikai döntéseket, illetve azok nemzetközi következményeit - így az állampolgársági és a médiatörvény, illetve az új alkotmány kidolgozását - leválassza az uniós feladatokról, tevékenységekről.

A médiatörvényről szólva elmondta, hogy a kabinet azzal kapcsolatban mindent megtett, amit tehetett: az Európai Bizottság véleménye alapján módosította azt, így annak európai vonatkozásait immár lezártnak tekinti.

Prőhle Gergely hangsúlyozta: az uniós elnökség nem magamutogatásról, vagy a saját érdekek érvényesítéséről szól, az egy olyan feladat, amelynek célja a tagállamok érdekeinek kiegyensúlyozása. Ennek sikere tárgyalástechnika, kompromisszumkészség és lényeglátás kérdése - jegyezte meg.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Exterde Tibor