Radioaktív jódnyomokat találtak a spenótban

InfoRádió / MTI
2011. április 7. 08:30
A kínai hatóságok a jód-131-es izotóp igen gyenge nyomait találták a Kínában termesztett parajban. A szennyeződés a japán fukusimai atomerőmű balesetének következménye, de a hatóságok szerint nem jelent semmilyen veszélyt az egészségre.

A nyomokat Peking térségében, valamint az észak-kínai Tiencsin, valamint a közép-kínai Honan tartományokban szabad ég alatt termesztett zöldségben találták - közölte szerda este a kínai egészségügyi minisztérium.

A tárca szerint a legutóbbi esőzések következtében felgyülemlettek a radioaktív részecskék a spenótleveleken, de vizes öblítéssel hatékonyan eltávolíthatók a sugárzó anyagok.

A mért mennyiség csupán az engedélyezett kínai határérték háromezred része - írta a Hszinhua hírügynökség az országos atomkatasztrófa-védelmi koordinációs bizottságra hivatkozva.

Most találtak első ízben sugárszennyezett zöldséget Kínában a március 11-i földrengés és szökőár okozta fukusimai atomerőmű-baleset óta.

Szombaton a kínai hatóságok tíz sugárszennyezéses esetet regisztráltak a Japánból a földrengés óta érkezett embereken, konténereken és repülőgépeken.