eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jelentősen csökkent a radioaktív jód szintje a tengerben Japánnál

Jelentősen csökkent a radioaktív jód szintje a tenger vizében a megsérült japán atomerőmű kettes számú reaktoránál, de még így is 140 ezerszer meghaladja a határértéket - közölte csütörtökön a létesítményt üzemeltető vállalat, a Tepco.

Közlése szerint a hét elején a radioaktív jód mennyisége még 7,5 milliószorosa volt határértéknek a tengervízben azon a helyen, ahol szennyezett víz szivárgott a tengerbe a kettes reaktornál. Április 2-án a tengerből vett mintákban a jód-131-es izotóp koncentrációja köbcentiméterenként 300 ezer becquerelnek felelt meg. Jelenleg már "csak" 140 ezerszer haladja meg a határértéket. A jelentős csökkenés annak tudható be, hogy a szerda reggel sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából.

Dél-Koreában közben számos iskola maradt zárva csütörtökön, mivel az ország nagy részén esik az eső, s a szülők féltik gyerekeiket, tartva a csapadék sugárszennyezettségétől. A Szöult körülvevő Jongi tartományban több mint 130 általános iskola és óvoda maradt zárva. A tartományi oktatási hivatal "a szülők és a diákok növekvő aggodalma" miatt kérte a tanítás megszakítását vagy korlátozását. Az Észak-Cshungcshong tartomány iskoláiban megtiltották az iskolaépületeken kívüli programokat.

A dél-koreai atombiztonsági hivatal igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, mondván, az esőben található radioaktivitás túl csekély ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az egészségre. A Japánhoz közeli Csedzsu-szigeten is csak kis mennyiségű radioaktív jódot- és céziumot tartalmaznak az esőcseppek, ami ugyancsak nem jelent egészségügyi kockázatot.

A japán császári udvar csütörtökön közölte, hogy az uralkodó, Akihito pénteken a Tokiótól északra fekvő Kazo településen felkeres egy menedékhelyet, ahol 1200 fukusimai lakos talált ideiglenes otthonra. Az evakuáltak egy része Futaba településről való, amely gyakorlatilag teljesen megsemmisült a március 11-éi földrengést követő szökőárban. Az udvar illetékesei szerint a császár és a császárné "mély szomorúságot érez a Japánban történtek miatt, és támogatást kíván nyújtani minden bajba jutott embernek".

Közben Nagy-Britannia nagykövetsége Japánban csütörtökön bejelentette, már nem tanácsolja el állampolgárait attól, hogy Tokióba utazzanak. A képviselet azonban továbbra sem ajánlja, hogy felkeressék a fővárostól északkeletre fekvő, földrengés sújtotta területeket, illetve a fukusimai atomerőmű 80 kilométeres körzetét. A követség szerint a fukusimai atomerőműben kialakult helyzet még egy ideig aggodalomra adhat okot, de az ott zajló kármentési munkálatok következtében a kockázatok fokozatosan csökkennek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×