Jemeni tűzpárbaj a tüntetés után

Infostart
2011. április 4. 13:47
Mintegy tizenöt tüntető meghalt és több tucatnyian megsebesültek a biztonsági erők golyóitól hétfőn a jemeni Taizz városában, Szanaa fővárostól délre: a demonstráció résztvevői Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelték - közölte egy kórházi forrás.

Egy másik kórházi forrás szerint többszáz sérültje van az összecsapásoknak, a többségük könnygázt lehelt be. E forrás azt mondta, hogy harmincan sebesültek meg golyótól, s közülük 16 állapota válságos.

A tiltakozókat kezelő körzeti kórház orvosa szerint "a katonák és a biztonsági erők tagjai továbbra is lőnek a tüntetőkre". Tüntetők szerint az első áldozatok a fegyveres erők golyóitól haltak meg. A demonstrálók ezután támadást intéztek a tartományi kormányzó székháza ellen, behatoltak az épület udvarára, de ott fegyveresek kezdtek lőni rájuk, némelyikük a tetőről.

Hodeida vörös-tengeri kikötővárosban hétfőn folytatódtak az összecsapások a tüntetők és a rendfenntartók között. Szemtanúk szerint civil ruhás fegyveresek nyitottak tüzet a tüntetőkre. Ottani kórházi források szerint mintegy kétszázan fuldokoltak a nagy mennyiségben bevetett könnygáztól.