eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A múlt ködébe vész a történelemoktatás Nagy-Britanniában

A múlt ködébe tűnik a történelemtudás Nagy-Britanniában, a tantárgy oktatása egyre szegényesebb - mutatnak rá immár a brit kormány tanfelügyelői is.

Európában Nagy-Britannia a sereghajtó a történelem oktatásában: csak 13 éves korig kötelező tanulni a tantárgyat (másutt legalább a 15-16. életévig). Brit földön ráadásul mindössze két esztendőn át. Ennek aztán az a végeredménye, hogy egyfajta "korrohanó" gyorstalpaló lett a történelemoktatás, és a diákok jó része alig tud többet történelemből, mint beszélni egy keveset VIII. Henrikről és/vagy Hitlerről.

Nagy-Britanniában az oktatás minőségéért felelős főhatóság emberei elkezdték kongatni a vészharangot. Aggasztónak mondják, hogy a diákok időrendben nem tudják elhelyezni az eseményeket, az egymásból következéseket, összefüggéseket pedig végképp nem látják. Megállapításaikra azután jutottak, hogy három éven át vizsgálgatták 166 általános és középiskola történelemoktatását. Akadt olyan általános iskola, mely az ókori Egyiptomból és Rómából egyenesen a Tudorok Angliájába szökkent, ami évezredes "időugrás". Hasonló bakugrásoktól foghíjas a tananyag jó pár középiskolában is - olvasható a The Daily Telegraph brit napilapban.

A tanfelügyelők szerint a fő baj, hogy "epizódszerű" az oktatás, a tanulónak nincs általános rálátása a történelemre. További súlyos gond, hogy azok a diákok, akiket érdekel a tárgy és szeretnék tanulását egyetemen folytatni, nem kapnak megfelelő felkészítést.

Nagy-Britanniában 2010-ben már 102 középiskolából nem választotta egyetlen diák sem alapérettségi tantárgyának a történelmet. Egy évvel korábban 77 ilyen iskola akadt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×