eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hétfőn bejelenti lemondását a német liberális párt elnöke

Április 4-én bejelenti lemondását a pártelnöki tisztségről a német Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője - értesült a Focus magazin.

Guido Westerwelle, aki jelenleg Japánban tartózkodik, már eldöntötte, hogy a májusban esedékes országos pártkongresszuson nem indul újra a pártelnöki posztért. A Focus által idézett, neve elhallgatását kérő elnökségi tag szerint "a pártelnökég hétfőn esedékes ülésén fogja bejelenteni" fenti értelmű döntését. A szövetségi kormányban viselt tisztségeiről - alkancellár és külügyminiszter - azonban nem akar lemondani Westerwelle.

A liberális párt nagyon rosszul szerepelt a március 27-én Rajna-Pfalzban és Baden-Württembergben rendezett tartományi választásokon. Szavazótábora gyakorlatilag a felére apadt a 2006. évi voksolásokhoz képest. Ennek következtében az FDP kibukott a mainzi törvényhozásból, a stuttgarti Landtagban pedig - eddigi koalíciós partnerével, a kereszténydemokrata CDU-val együtt - ellenzékbe szorult. A siralmas eredményekért a párton belül is egyre többen Westerwellét teszik felelőssé, akire vasárnap óta fokozódó nyomás nehezedik.

Az FDP-n belül kitört hatalmi harc főszereplői Christian Lindner, a párt főtitkára, Philipp Rösler, a Merkel-kormány egészségügyi minisztere, és Sabine Leutheusser-Schnarrenberger korábbi igazságügyi miniszter, a bajorországi FDP-szervezet elnöke. Minden valószínűség szerint közülük kerül majd ki az új pártelnök a májusi kongresszuson.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×