Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hétfőn bejelenti lemondását a német liberális párt elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Április 4-én bejelenti lemondását a pártelnöki tisztségről a német Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője - értesült a Focus magazin.

Guido Westerwelle, aki jelenleg Japánban tartózkodik, már eldöntötte, hogy a májusban esedékes országos pártkongresszuson nem indul újra a pártelnöki posztért. A Focus által idézett, neve elhallgatását kérő elnökségi tag szerint "a pártelnökég hétfőn esedékes ülésén fogja bejelenteni" fenti értelmű döntését. A szövetségi kormányban viselt tisztségeiről - alkancellár és külügyminiszter - azonban nem akar lemondani Westerwelle.

A liberális párt nagyon rosszul szerepelt a március 27-én Rajna-Pfalzban és Baden-Württembergben rendezett tartományi választásokon. Szavazótábora gyakorlatilag a felére apadt a 2006. évi voksolásokhoz képest. Ennek következtében az FDP kibukott a mainzi törvényhozásból, a stuttgarti Landtagban pedig - eddigi koalíciós partnerével, a kereszténydemokrata CDU-val együtt - ellenzékbe szorult. A siralmas eredményekért a párton belül is egyre többen Westerwellét teszik felelőssé, akire vasárnap óta fokozódó nyomás nehezedik.

Az FDP-n belül kitört hatalmi harc főszereplői Christian Lindner, a párt főtitkára, Philipp Rösler, a Merkel-kormány egészségügyi minisztere, és Sabine Leutheusser-Schnarrenberger korábbi igazságügyi miniszter, a bajorországi FDP-szervezet elnöke. Minden valószínűség szerint közülük kerül majd ki az új pártelnök a májusi kongresszuson.