eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk

A pozsonyi Sme a szlovákiai magyarok helyzetének megoldásáról

Szlovákiának csak két tisztességes lehetősége van arra, hogyan álljon ellen a Duna másik oldaláról, Magyarországról érkező nacionalista populizmusnak - állítja a Sme című liberális szlovák napilap.

Az újság szerint az első lehetőség támogatást keresni a Budapestre kifejtendő hatékony nyomáshoz Nyugaton. "Inkább az egyes államokban, semmint az Európai Unióban, amelynek csak korlátozott lehetőségei és még korlátozottabb kedve van ilyesmivel foglalkozni" - írja Peter Morvay, a jegyzet szerzője.

"A második, hatékonyabb és hosszú távon az egyedüli kielégítő megoldás meggyőzni a Szlovákiában élő magyarokat, hogy ennek az államnak egyenértékű lakosai, és hogy Szlovákia képes tisztességesen és lojálisan viselkedni irányukban. Ezért nincs szükségük a határon túli látszatmegoldásokra, amelyekre végső soron mindig inkább csak ráfizetnek" - véli Morvay.

"Mindkét megoldásba már jóval korábban bele kellett volna kezdeni. Az első esetben néhány hónapja, a másodikban néhány évtizede. De még mindig nem késő. Persze csak akkor, ha a szlovák politika nem fog úgy viselkedni, ahogyan azt a kisebbségi nyelvtörvény tárgyalásakor mutatja" - írja a szerző.

Az újság szerint nem igazak azok az állítások, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény korlátozná a szlovák nemzetiségűek nyelvhasználati jogát a vegyesen lakott területeken.

"A szlovákok csak egy megkérdőjelezhető privilégiumot veszítenének el, azt, hogy a vegyesen lakott területeken is egyedül ők használhatták az anyanyelvüket a hivatalokban. Az állam polgárai azonban végre egyenértékűek lennének" - mutat rá az újság.

"Ha az itteni (szlovákiai) magyarok az állam egyenértékű állampolgáraivá válnának, Orbánnak (Viktor) már nem lenne mit ajánlania, és egész stratégiája romba dőlne" - záródik a Sme jegyzete.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×