Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: Csak az MSZP nem ismeri el uniós elnökségünk sikerességet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök szóvivője szerint az MSZP-n kívül mindenki a magyar uniós elnökség sikerében érdekelt, és a szocialistákon kívül mindenki el is ismeri a magyar elnökség eddigi tevékenységének sikerességét.

Szijjártó Péter ezt arra reagálva mondta újságírók előtt, hogy Kovács László, az MSZP alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt: Orbán Viktor miniszterelnök "félidőben" vesztésre áll az általa a soros uniós elnökség programjának ismertetésekor meghirdetett harcban.

A kormányfő szóvivője szerint a szocialistákat "eszi a fene" a magyar EU-elnökség sikere miatt és amiatt is, hogy kudarcba fulladtak azok a "lejárató hadjáratok", amelyeket Magyarországgal, a magyar kabinettel, a magyar miniszterelnökkel szemben indítottak európai színtéren.

Az már korábban világossá vált - folytatta -, hogy a tavalyi választások vesztesei, a szocialisták indították azt a kampányt, amely a magyar médiatörvénnyel volt kapcsolatos, néhány nappal ezelőtt pedig "lebuktak, hogy az új magyar alaptörvényt hazug mondatokkal lejárató körözvényt adtak ki Brüsszelben, illetve az Európai Parlamentben (EP)".

Ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy a magyar EU-elnökség első fele igenis sikeres volt, hiszen egy régóta rendkívül fontos téma, a gazdasági kormányzás erősítését szolgáló "hatos jogszabálycsomag" ügye, úgy tűnik, a célegyenesbe érkezik, azaz a jogszabályok az EP elé kerülnek - mondta Szijjártó Péter, emlékeztetve arra, hogy múlt héten Brüsszelben Orbán Viktor találkozott az európai parlamenti jelentéstevőkkel, raportőrökkel, akik gratuláltak a kormányfőnek az elnökség eddigi sikeréhez és a "hatos jogszabálycsomag" területén tett előrelépésekhez.

"Energiaügy területén is áttörésszerű sikereket értünk el, hiszen a szintén fontos prioritásként megfogalmazott észak-déli infrastruktúrák, a Balti-tenger és az Adria összekötése infrastrukturálisan jól halad előre" - közölte. Ezen felül a mezőgazdasági miniszterek elkötelezték magukat a közös agrárpolitika fenntartása mellett - amely a magyar gazdáknak elemi érdeke -, és a romastratégia kidolgozása is jól halad - sorolta a szóvivő.

Arra a felvetésre, hogy a szocialisták szerint a kormány "fordítási trükkökkel" próbálta elejét venni az európai bírálatoknak az alkotmányjavaslat esetében is, Szijjártó Péter úgy válaszolt: "mi büszkék vagyunk az új alaptörvény javaslatára, tehát semmilyen okunk nincs arra, hogy bármilyen módon más fordítással álljunk az európai közvélemény elé".

Az tény, hogy a gyorsaság érdekében egy "nyers fordítási verziót" az európai képviselők és bürokraták rendelkezésére bocsátottak, ugyanis - mint fogalmazott - tanultak a januári esetből, "amikor a szocialisták arra alapozva, hogy úgysem olvasta, mert nem olvashatta még senki akkor a magyar médiatörvényt, hatalmas nemzetközi lejárató kampányt és balhét indítottak Magyarország lejáratása érdekében".

Hozzátette, a szakemberek által lefordított alkotmányjavaslat-szöveget már továbbították a magyarországi követségeknek és Magyarország külföldi nagykövetségeinek is.

Hanganyag: Sigmond Árpád