eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szijjártó: Csak az MSZP nem ismeri el uniós elnökségünk sikerességet

A miniszterelnök szóvivője szerint az MSZP-n kívül mindenki a magyar uniós elnökség sikerében érdekelt, és a szocialistákon kívül mindenki el is ismeri a magyar elnökség eddigi tevékenységének sikerességét.

Szijjártó Péter ezt arra reagálva mondta újságírók előtt, hogy Kovács László, az MSZP alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt: Orbán Viktor miniszterelnök "félidőben" vesztésre áll az általa a soros uniós elnökség programjának ismertetésekor meghirdetett harcban.

A kormányfő szóvivője szerint a szocialistákat "eszi a fene" a magyar EU-elnökség sikere miatt és amiatt is, hogy kudarcba fulladtak azok a "lejárató hadjáratok", amelyeket Magyarországgal, a magyar kabinettel, a magyar miniszterelnökkel szemben indítottak európai színtéren.

Az már korábban világossá vált - folytatta -, hogy a tavalyi választások vesztesei, a szocialisták indították azt a kampányt, amely a magyar médiatörvénnyel volt kapcsolatos, néhány nappal ezelőtt pedig "lebuktak, hogy az új magyar alaptörvényt hazug mondatokkal lejárató körözvényt adtak ki Brüsszelben, illetve az Európai Parlamentben (EP)".

Ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy a magyar EU-elnökség első fele igenis sikeres volt, hiszen egy régóta rendkívül fontos téma, a gazdasági kormányzás erősítését szolgáló "hatos jogszabálycsomag" ügye, úgy tűnik, a célegyenesbe érkezik, azaz a jogszabályok az EP elé kerülnek - mondta Szijjártó Péter, emlékeztetve arra, hogy múlt héten Brüsszelben Orbán Viktor találkozott az európai parlamenti jelentéstevőkkel, raportőrökkel, akik gratuláltak a kormányfőnek az elnökség eddigi sikeréhez és a "hatos jogszabálycsomag" területén tett előrelépésekhez.

"Energiaügy területén is áttörésszerű sikereket értünk el, hiszen a szintén fontos prioritásként megfogalmazott észak-déli infrastruktúrák, a Balti-tenger és az Adria összekötése infrastrukturálisan jól halad előre" - közölte. Ezen felül a mezőgazdasági miniszterek elkötelezték magukat a közös agrárpolitika fenntartása mellett - amely a magyar gazdáknak elemi érdeke -, és a romastratégia kidolgozása is jól halad - sorolta a szóvivő.

Arra a felvetésre, hogy a szocialisták szerint a kormány "fordítási trükkökkel" próbálta elejét venni az európai bírálatoknak az alkotmányjavaslat esetében is, Szijjártó Péter úgy válaszolt: "mi büszkék vagyunk az új alaptörvény javaslatára, tehát semmilyen okunk nincs arra, hogy bármilyen módon más fordítással álljunk az európai közvélemény elé".

Az tény, hogy a gyorsaság érdekében egy "nyers fordítási verziót" az európai képviselők és bürokraták rendelkezésére bocsátottak, ugyanis - mint fogalmazott - tanultak a januári esetből, "amikor a szocialisták arra alapozva, hogy úgysem olvasta, mert nem olvashatta még senki akkor a magyar médiatörvényt, hatalmas nemzetközi lejárató kampányt és balhét indítottak Magyarország lejáratása érdekében".

Hozzátette, a szakemberek által lefordított alkotmányjavaslat-szöveget már továbbították a magyarországi követségeknek és Magyarország külföldi nagykövetségeinek is.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×