Kuszának kulcsszerepe lehet a Kadhafi-rezsim megdöntésében

Infostart
2011. március 31. 13:33
Kihallgatták a szerdán váratlanul Nagy-Britanniába érkezett líbiai külügyminisztert, Musza Kuszát. A brit külügyi tárca vezetője szerint Moammer Kadhafi korábbi bizalmasa otthagyta posztját, ezt azonban a líbiai kormány szóvivője cáfolta: állítása szerint Kusza diplomáciai küldetésben jár. William Hague azt is közölte: a politikus nem kapott igazságszolgáltatási mentességet.

William Hague brit külügyminiszter a líbiai politikus kihallgatása után azt mondta: Kusza lemondása azt jelzi, hogy a Kadhafi-rezsim széthullóban van. "Kadhafinak meg kell kérdeznie magától, ki pártol el tőle legközelebb" - fogalmazott a tárcavezető.

Azt egyelőre nem lehet tudni, miről beszélt a líbiai miniszter a brit hírszerzésnek, de a BBC tudósítója szerint az illetékesek azt remélik, hogy Kusza információi segíthetnek az észak-afrikai országot jelenleg irányító rendszer megdöntésében.

A brit The Daily Telegraph is arról ír, hogy mint a legmagasabb rangú politikusnak, aki elhagyta Moammer Kadhafi körét, Musza Kuszának komoly szerepe lehet a líbiai diktatúra felszámolásában. A volt kémfőnök a lap szerint kritikus pillanatban hagyta ott líbiai vezetőt, akkor, amikor a Kadhafi-ellenes lázadók visszavonulóban vannak, brit kormányzati források szerint pedig nem valószínű, hogy segítség - külföldi fegyverek vagy kiképzés - nélkül övék lehet a győzelem.

Bár információi nagyon hasznosak lehetnek, a Telegraph szerint Musza Kusza érkezése komoly politikai problémát okozhat David Cameron brit miniszterelnöknek. Mégpedig azért, mert a líbiai politikust azzal gyanúsítják, hogy ő áll a Lockerbie-merénylet kitervelése mögött. Így bármilyen, a rehabilitására irányuló lépés kényes helyzetet teremthet.

Kusza három évtizede volt Moammer Kadhafi bizalmasa, és az ő közbenjárására engedték szabadon a Lockerbie-merénylőt, Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit.

Történet

A politikus több mint egy évig vezette Líbia londoni nagykövetségét, Nagy-Britannia azonban kiutasította, amikor egy, a The Times napilapnak adott interjúban azt mondta: országa vezetése úgy döntött, hogy két, a brit fővárosban élő líbiai disszidenst kivégez, ő pedig hozzájárul ehhez. Akkor negyvennyolc órát kapott, hogy elhagyja a szigetországot, ahol azzal vádolták, hogy terroristacsoportokat pénzel.

Kuszát hírszerzési források már az 1990-es évek közepén megnevezték a 103-as Pan Am-járat 1988-as felrobbantásának értelmi szerzőjeként. A merényletben 270-en haltak meg. Egy francia repülő elleni támadást is az ő nevéhez kötöttek; az a gép Közép-Afrika felett robbant fel, 170 emberrel a fedélzetén.

A líbiai politikus legalább kétszer járt Nagy-Britanniában azóta, hogy al-Megrahi egészsége megromlott: legutóbb januárban utazott a szigetországba, országa védelmi minisztereként. Márciusban aztán váratlanul megkapta a külügyminiszteri posztot.

Amióta a Kadhafi-ellenes tüntetések fegyveres összecsapásokká fokozódtak az elmúlt hetekben, egyre többet hallani Musza Kuszáról, és bár az utóbbi időkben is a líbiai vezető legbelső köréhez tartozott, voltak arra utaló jelek, hogy távolodik Kadhafitól.