Hihetetlen sebességgel nő a tenger radioaktivitása Fukusimánál

InfoRádió / MTI
2011. március 31. 06:26
Tovább nőtt a pusztító földrengés halálos áldozatainak száma Japánban: 11 417 halottról és 16 273 eltűntről számoltak be a hatóságok. Bejelentették azt is, hogy a Fukusima-1 atomerőműnél, a megengedettnél több mint négyezerszeres a tengervíz radioaktivitása, a sugárszennyezettség a küszöbértéket 4355-szörösen haladja meg.

Az egy nappal korábban a március 11-i japán földrengésben és szökőárban megsérült atomerőműtől délre vett vízmintákban a küszöbértéket 3355-szeresen meghaladó radioaktivtást mértek.

Az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán bizottság tájékoztatásában kitért arra is, hogy a kormánynak meg kell vizsgálnia a fukusimai egyes számú atomerőmű (Daiicsi) körüli kitelepítési zóna kiterjesztésének kérdését.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előzőleg, még szerdán javasolta a fukusimai atomerőmű körüli kitelepítési zóna további kiszélesítését.

A japán hatóságok eddig a sérült atomerőmű 20 kilométeres körzetében evakuálták a lakosságot, és 30 kilométeres körzetében arra szólították fel az embereket, hogy tartózkodjanak otthonukban.

Közben tovább nő az áldozatok és eltűntek száma. A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében több mint 200 ezer kitelepített ember talált menedéket az országszerte kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban.

A legújabb adatok szerint is a legtöbb halálos áldozat Mijagi prefektúrában volt, a csütörtöki információk szerint 6959, Ivate prefektúrában 3349-an haltak meg, míg Fukusima prefektúra veszteséglistája 1049 halott.