Ahol szívesen látnák Kadhafit

InfoRádió / MTI
2011. március 30. 20:35
Moammer Kadhafit szívesen látják Ugandában - mondta a kelet-afrikai ország elnökének szóvivője szerdán, feltehetően elsőként ajánlva menedékjogot a líbiai vezetőnek.

Miközben folytatódtak a nemzetközi katonai erőfeszítések a líbiai diktátorhoz hű erők ellen, kedden a londoni Líbia-konferencián kiderült, intenzív diplomáciai erőfeszítések kezdődtek annak érdekében, hogy találjanak egy országot, amely hajlandó befogadni Kadhafit, ha ő az önkéntes száműzetés mellett dönt.

A kampalai vezetés ajánlatának indoklásául az ugandai elnök szóvivője, Tamale Mirundi azt mondta, országa általában is nyitott a menekültek befogadására, különösen azért, mert Idi Amin egykori elnök hosszú diktatúrája idején sokan menekültek el az országból.

"Úgyhogy, könnyű célpont vagyunk a menedékkérők számára. Kadhafinak is biztosítani fogjuk, hogy itt élhessen, ha úgy dönt" - mondta Mirundi.

A Kadhafi befogadására tett kampalai felajánlásról elsőként az al-Arabíja hírtelevízió számolt be szerdán, egy nappal azután, hogy nyugati hatalmak és más országok vezetői Londonban egyetértésre jutottak arról, hogy a líbiai vezető önkéntes száműzetésbe vonulásával lehetne legrövidebben lezárni az országában februárban kirobbant polgárháborús konfliktust.

Egy másik oka az ugandai gesztusnak megfigyelők szerint az lehet, hogy Yoveri Museveni ugandai elnök Kadhafihoz hasonlóan egyike az évtizedek óta hatalmon lévő afrikai vezetőknek.

Az országát 25 éve irányító Museveni, akit legutóbb idén februárban választottak újra, külügyminiszterének március közepi tripoli látogatása alkalmából egy nyilatkozatban a felkelőkkel való tárgyalásra bíztatta Kadhafit, ugyanakkor mint "igaz nacionalistát" dicsérte őt.

Mindez nem akadályozta meg az ugandai kormányt abban, hogy kedden bejelentse: átvette az ellenőrzést az Uganda Telecom távközlési konszern eddig líbiai kézben lévő többségi részesedése felett. Kampala ezzel újabb líbiai vagyontárgyat fagyasztott be, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsában elfogadott szankciókkal.