A képviselők bizalmat szavaztak Berlusconinak

InfoRádió / MTI
2010. december 14. 14:01
A szenátus után az olasz képviselőházban is túlélte Silvio Berlusconi kormánya a bizalmatlansági indítványt.

Az olasz törvényhozás felsőházában 162-135 arányban szavaztak arra, hogy a Berlusconi vezette kormány a helyén maradjon, az alsóházban viszont mindössze három szavazaton múlott az indítvány elutasítása.

Miközben az olasz törvényhozás két házában javában zajlott a bizalmatlansági szavazás, Itália több nagyvárosában diáktüntetések zajlanak a kormány és az egyetemi reform ellen.

A szicíliai Palermóban a város repülőterének leszállópályáját lepte el mintegy 500 diák. A légügyi hatóságok közlése szerint azonban a megmozdulás idején nem volt induló és érkező járat.

Milánóban rövid időre a diákok behatoltak a tőzsdepalotába, de miután visszaszorították őket, az épület előtt petárdákat dobáltak és skandáltak reformellenes jelszavakat.

Rómában hozzávetőleg 100 ezren vonultak fel. A tüntető diákokhoz csatlakoztak munkanélküliek és a 2009 áprilisában földrengésben súlyosan megrongálódott L'Aquila városának kárvallott lakosai közül is sokan.

A felsőoktatási reform alapján az olaszországi egyetemeken szakokat és nem gazdaságosan működő tanszékeket zárnának be. A kormány jelentős megtakarításokat irányzott elő, így például minden öt nyugdíjba vonuló egyetemi tanár után lehetne csak egy újat alkalmazni.

Az olasz fővárosban kedden rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, a rendfenntartó erők lezárták a szenátus és a képviselőház épületéhez vezető utakat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Gyõzõ nyugalmazott docens, Olaszország szakértõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást