Jövőre sem hagyja bezárni a guantánamói fogolytábort az amerikai szenátus

InfoRádió / MTI
2010. december 9. 17:47
Az amerikai képviselőház megszavazott egy törvénytervezetet, amellyel megakadályozza, hogy a guantánamói bázisról 2011-ben amerikai területre szállítsák át az ottani katonai börtönben őrzött rabokat - jelentette csütörtökön a The Washington Times.

A szenátus által még jóváhagyandó tervezet megvonta annak költségvetési fedezetét, hogy a foglyokat az Egyesült Államokba szállítsák és hogy amerikai börtönökben őrizzék őket. A döntés keresztülhúzta Barack Obama elnöknek azt az elképzelését, hogy polgári bíróságokon vonják felelősségre a guantánamói rabokat, mint ahogy késlelteti azon választási ígéretének teljesítését is, hogy bezáratja a fogolytábort.

A guantánamói rendelkezéseket is magában foglaló, mintegy 400 oldalas törvénytervezetet 212-206-os szavazataránnyal fogadták el a képviselők. Ha a szenátus is hasonlóan dönt, jövő októberig, a következő pénzügyi évig nem lesz pénz a rabok szállítására.

Az amerikai kormányzat korábban több foglyot is amerikai területre szállíttatott, köztük Hálid Sejk Mohammedet, aki a szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjeként hirdeti magát.

Az első guantánamói fogoly civil büntetőpere azonban azzal, a közvélemény és a hatóságok számára egyaránt kiábrándító ítélettel zárult, hogy Ahmed Gailanit egyetlen kivételével csaknem 300 vádpont alól felmentették. Az elítéltre valószínűleg így is letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés vár.

A Fehér Ház szerdán élesen bírálta a képviselőház döntését, arra hivatkozva, hogy a törvényhozás nem korlátozhatja az elnök jogait a rabok felelősségre vonásának tekintetében. A tervezetet Obama elnök az esetleges szenátusi jóváhagyás után is megvétózhatja.