Adóegyszerűsítésről döntött a német kormány

InfoRádió / MTI
2010. december 9. 20:44
A német kormány az adójog egyszerűsítésével tett egy lépést az adózó polgárok jobb kedvre hangolásáért, bár a 15 hónappal ezelőtti választási hadjáratban ígért adócsökkentésről nincs szó.

Az ARD televízió esti híradójában elhangzott, a koalíciós pártok vezetői megállapodásra jutottak abban, hogy csökkentik az adózáshoz kapcsolódó bürokráciát. Így a cégeknek a jövőben az eddiginél kevesebb bizonylatot kell majd benyújtaniuk, és szélesebb körben élhetnek az elektronikus (internet) adóbevallás lehetőségével. A vállalatok részére a jövő évtől kezdve összesen évi 4 milliárd eurós adócsökkentést jelent a koalíciós tanács határozata.

Az egyénileg adózó állampolgárok az egyszerűsített adójognak köszönhetően ezentúl kevesebb bizonylatot lesznek kötelesek benyújtani az adóhivatalnak. Könnyebb lesz a családi pótlék igénylése, és egyszerűbben tudják majd leírni adójukból az eltartott gyermekek nevelésére, gondozására fordított kiadásaikat is.

A dolgozók, alkalmazottak adóterhe azonban csak minimális mértékben csökken. A kormány által kiszámolt bruttó 590 millió eurós adómérséklés - 41 millió munkavállalóval számolva - fejenként és évente alig 15 eurót jelent. Karlheinz Däke, az adófizetők szövetségének elnöke az ARD híradóműsorában megjegyezte, ebből még havi egy plusz pohár feketekávéra sem futja.