Cantona nem döntötte össze a bankrendszert

Infostart
2010. december 8. 20:20
Nem rohamozták meg ugyan az emberek egyszerre a francia bankokat, hogy kivegyék pénzüket, ahogyan azt Eric Cantona egykori sztárfocista javasolta a pénzvilág uralmának a megrendítésére, ám az elemzők szerint mégis sikerült érzékeltetniük a pénzintézetekkel, hogy elégedetlenek a sokszor átláthatatlan működésükkel.

A Manchester United egykori francia csatára egy októberben készült interjúban azt mondta, a világot valójában a bankok működtetik, és ezen változtatni kell. Megoldásként azt javasolta, hogy az emberek vegyék ki megtakarításaikat a pénzintézetekből, így a rendszer minden vérontás nélkül, magától összeomlik.

Az interjút a Facebookon és a Youtube-on is közzétették, és a felhasználóknak annyira megtetszett az ötlet, hogy "Stop bank" címen a közösségi oldalon egy lapot hoztak létre, arra biztatva az embereket, hogy december 7-én hagyják ott a bankjukat.

Bár összesen mintegy ötvenezren jelezték, hogy lépni fognak, az emberek végül nem rohamozták meg a pénzintézeteket. A javaslattevő Eric Cantona is mindössze egy szimbolikus összeget,1500 eurót vett ki a BNP Paribas-tól, egy másik számlájáról pedig, amelyet az előkelőségek pénzét kezelő Leonardo banknál vezetett, 750 ezer eurót utalt át az inkább a köznép bankjának számító Crédit Agricole-ba.

A kezdeményezést ugyanakkor többen felkarolták, mások mellett egy francia származású, európai zöldpárti képviselő által létrehozott, "Mentsük meg a gazdagokat!" nevű közösség is. Az irónia és a humor meggyőző erejében hívő, a tehetőseket valójában saját maguktól, pazarló, sokszor felelőtlen életformájuktól megóvni akaró társaság vezetője kedden azt hangsúlyozta, hogy a focista felhívásának köszönhetően sikerült ismét tudatosítani egy elfelejtett igazságot, mégpedig azt, hogy a bankok és a "pénzpiacok" az emberek bizalmának köszönhetően tudnak működni. Ha ez a bizalom megszűnik, úgy működésük is veszélybe kerül.

Karima Delli arra buzdította a bankbetéteseket, hogy pénzüket felelősen és átláthatóan gazdálkodó bankba tegyék át, olyanba, amely nem vezet fiókot valamelyik adóparadicsomban, ahová a közösség és az adók elől kimenekíti jövedelmeit. A társaság néhány tagja egyébként december 7-én rabruhába öltözve vonult a Société Générale bank egyik fiókjába, hogy megszüntesse számláját. A gesztus természetesen üzenetértékű maradt, és nem rengette meg az említett pénzintézetet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást