Szájer: Az EU-elnökség helyzeti előnyt jelent, amivel élni kell

Infostart
2010. december 7. 20:48
Nagyon nehéz időszakban veszi át a soros uniós elnökséget Magyarország, ám ha képes felvenni a közvetítői szerepet, sikeres lehet - mondta az Fidesz európai parlamenti frakciójának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Szájer József arról beszélt: a pozíció helyzeti előnyt jelenthet a magyar érdekek érvényesítésében, amellyel élni kell.

Az uniós együttműködés nagyon nehéz időszakában veszi át Magyarország a soros elnökséget: Európát válságok sújtják, emiatt az élet átírta a tervezett forgatókönyvet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz európai parlamenti frakciójának vezetője. Szájer József hozzáette: korábban senkinek sem jutott volna eszébe az, hogy éppen a magyar elnökségnek kell majd a Lisszaboni Szerződés módosításával foglalkoznia, vagy az euró megmentése, védelme érdekében a szokásostól eltérő intézkedéseket napirendre venni.

Kapóra jön ebben a helyzetben, hogy Magyarországnak stabil kormánya van. Az utóbbi időben nem ez a jellemző, a posztot most betöltő Belgiumot például június óta ügyvivő kabinet működteti - magyarázta a politikus. Márpedig válsághelyzetben gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség az elnökségben, és olyan vezető politikusokra, akik mögött erős kormány és parlament áll - fűzte hozzá.

A legnagyobb nyereség, amit az elnökség Magyarországnak hozhat, az lehet, hogy jó kép alakul ki róla, ha képes legyen menedzselni az Európai Unió bonyolult érdekszervezetét - mondta a néppárti frakció alelnöke.

Szájer József szerint Magyarországnak soros elnökként a közvetítői szerepet kell felvennie. Ebben a pozícióban képes lehet áthelyezni bizonyos hangsúlyokat, számára fontos témákat vihet napirendre, és szövetségeket köthet, amelyeken keresztül érvényesítheti a saját szempontjait. Kulcsszerepe lesz, a megszülető alkuk és döntések rajta is múlnak majd - hangsúlyozta a politikus.

A Fidesz európai parlamenti frakciójának elnöke arról is beszélt, hogy a Magyar- és Lengyelország között köttetett, és egyre erősödő együttműködés nyomán bizonyos kérdések - így az energiabiztonság vagy az agrárpolitika reformja - a soros elnökség idejének lejártával is napirenden marad. Ez azért fontos, mert egy-egy ország elnökségi teljesítményének értékelésekor az a legfontosabb szempont, hogy képes volt-e továbbvinni a folyamatban lévő ügyeket, befejezte-e a végkifejlethez közeledőket, illetve el tudott-e indítani újakat.

A politikus szerint az elnöki posztot betöltő Magyarország a kétoldalú kapcsolatokban is erősebb pozícióba kerülhet, elsősorban amiatt, hogy kitüntetett szerep lesz az övé, így határozottabban képes saját szempontjait képviselni. Az elnökség helyzeti előnyt jelent, amivel élni kell - jelentette ki Szájer József.

Ezt készíti elő Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy a tagállamok kormányfőivel találkozik és megtudakolja tőlük, mit szeretnének elérni. Magyarország így szívességet tehet a közösség tagjainak, amiért kérhet is szívességeket - fűzte hozzá a politikus.

A műsort meghallgathatja itt.

Hanganyag: Exterde Tibor