Kína nem akar az Egyesült Államok helyébe lépni

InfoRádió / MTI
2010. december 7. 10:12
Kína nem akar az Egyesült Államok helyébe lépni, hogy átvegye tőle domináns szerepét a világban, erősödésétől pedig nem kell félni - hangoztatja hétfőn közzé tett írásában a kínai diplomáciát felügyelő legmagasabb kormánytag, Taj Ping-kuo államtanácsos.

Kína nem akar fegyverkezési versenyben részt venni, forrásait sokkal inkább a fejlődésre, lakosságának élelmezésére kívánja fordítani - írja Taj, s hangsúlyozza, hogy országa tiszteletben tartja a világ különböző népeinek fejlődési útjait és társadalmi rendszerüket.

"Az a vélemény, miszerint Kína az Egyesült Államok helyébe szeretne lépni, és uralkodni szeretne a világban - mítosz" - emelte ki a tekintélyes politikus. Leszögezte: a világnak nincs oka arra, hogy féljen Kínától, a nemzetközi közösségnek üdvözölnie kellene Kína békés fejlődését és nem félnie tőle; segítenie kellene és nem gátolnia.

A világnak ugyanakkor meg kell értenie és tiszteletben kell tartania Kína indokolt érdekeit és aggodalmait - húzta alá másutt Taj Ping-kuo, utalva az ország területének integritására, s ezzel kapcsolatban a tajvani fegyvereladásokra. Egyúttal hozzátette, hogy Kína a nemzetközi rendszer felelős szereplőjeként a jövőben is aktívan részt kíván venni a globális kérdések rendezésében, mint például a Koreai-félsziget, az iráni nukleáris program, az arab-izraeli konfliktus, vagy Dárfúr ügye.