Ingyenesen hozzáférhetők lettek az EU-ban az uniós finanszírozású kutatási tanulmányok

InfoRádió / MTI
2010. december 4. 08:00
Ingyenes és nyílt hozzáférést biztosít az európai uniós finanszírozású kutatási tanulmányokhoz az EU kutatói, vállalkozásai és polgárai számára egy Belgiumban útjára indított kezdeményezés.

A program keretében a kutatási kiadványokhoz hozzáférést biztosító infrastruktúra (OpenAIRE) nyílt adattárak hálózatát teszi elérhetővé, ingyenes online hozzáférést nyújtva a tanulmányokhoz az egészségügy, az energetika, a környezetvédelem, az információs és kommunikációs technológia, a kutatási infrastruktúrák, a társadalom- és bölcsészettudományok területén.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos a programot elindítva hangoztatta, hogy "a tudósoknak hozzá kell férniük a kutatási eredményekhez, ha maximalizálni akarják a szakterületükön folytatandó további munkában rejlő potenciált, az iparnak és a kis- és középvállalkozásoknak pedig tudniuk kell, hogy hol találhatók a kutatási eredmények, ha azokra alapozva kívánnak munkahelyeket teremteni és az életminőséget javítani".

Az Európai Bizottság adatai szerint világszerte évente mintegy 2,5 millió kutatási cikket tesznek közzé 25 ezer neves tudományos folyóiratban és konferencia-jegyzőkönyvben. E cikkeknek azonban csupán 15-20 százaléka érhető el a szabadon hozzáférhető adattárakban vagy folyóiratokban.

A Genti Egyetemen elindított OpenAIRE ( http://www.openaire.eu) hozzáférést fog biztosítani valamennyi tudományos tanulmányhoz és összegyűjtött adathoz, amelyet uniós finanszírozású kutatások során készítettek. Az EU hetedik kutatási keretprogramjának kezdete (2007) óta mintegy 10 000 projekt finanszírozására került sor.

Az OpenAIRE egyéb uniós finanszírozású kutatási infrastruktúrákat egészít ki, mint a GÉANT, amely az európai tudósokat nagy sebességű kutatási hálózattal látja el, és a PRACE, amely szuperszámítógépes kapacitást fejleszt ki a fokozottabb igénybevételt jelentő alkalmazások számára.