Mégsem kínai a leggyorsabb vonat? Videó

Infostart
2010. december 3. 21:01
A Kínából származó hírek szerint megdöntötték a vasúti sebességi rekordot, a francia nemzeti büszkeség részévé vált TGV ugyanakkor már 3 éve a mostani csúcsnál mintegy 100 kilométer/órával gyorsabban repesztett.

Tévedett volna a kínai vasútügyi minisztérium? Sebességrekordot döntött a kínai szuperexpressz, amely az átadás előtt álló Peking-Sanghaj vonalon érte el az abszolút világcsúcsnak számító 486 kilométeres óránkénti sebességet - jelentette pénteken a kínai központi televízió.

A kínai vasútügyi minisztérium vezető mérnöke szerint a világ leggyorsabb és technológiailag legfejlettebb gyorsvasútján közlekedő szerelvények a "hétköznapi" forgalomban legfeljebb 380 kilométeres óránkénti sebességre gyorsulnak fel és folyamatosan tartani tudják majd a 350 km/órás sebességet.

A TGV francia gyorsvasút, az újonnan épült keleti vonalán Metz közelében, óránkénti 574,8 kilométeres sebességgel megdöntötte a vasúton elért sebességi világrekordot 2007-ben. A korábbi, 515,3 kilométer/órás rekordot is a franciák tartották.

2007. január 15.-e óta az RFF, az Alstom és az SNCF mérnökeiből álló, több mint 40 fős szakembercsoport vett részt a valódi körülmények között elvégzett teszteken.