EP-barát elnökségre készül Magyarország

Infostart
2010. december 1. 15:25
Mintegy 80 millió euróból gazdálkodik majd a 2011 első félévében tevékenykedő magyar uniós elnökség - mondta a testület szóvivője. Bakos Piroska közölte: december 16-17-én ülésezik az Európai Tanács, ekkor derül ki pontosan, hogy hány ügyet zárhat le a jelenlegi belga elnökség, és mennyi marad a magyar elnökségre.

A Lisszaboni szerződéssel megnőtt az Európai Parlament szerepe, és épp ez az újfajta szerepfelfogás vezetett oda, hogy még nem sikerült elfogadni a jövő évi uniós költségvetést - mondta egy, az elnökségi felkészülésről tartott háttérbeszélgetésen Bakos Piroska szóvivő. Hozzátette: információik szerint a december 16-17-i uniós csúcson elfogadják a költségvetést, így ez a feladat már nem hárul a magyar elnökségre.

Bakos Piroska elmondta, hogy csütörtökön az Európai Parlament Elnökök Értekezlete delegációjával találkozik a magyar kormány, pénteken pedig az EP Néppárti Frakciója látogat Budapestre. Ez alkalomból az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke beszédet tart. A szóvivő elmondta: a kormányfő beszédének legfőbb üzenete az lesz, hogy a magyar elnökség legfontosabb feladata pedig a munkahelyteremtés.

A szóvivő beszélt arról is, hogy Magyarország január 6-án veszi át az elnökséget Belgiumtól, de előtte, december 31-én már lesz egy nagy ünneplés, erről azonban még részleteket nem árultak el.

Az első informális tanácsülés Gödöllőn január 13-án lesz. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a december 15-i határidőre befejeződik a kastély lovardájának átalakítása. Hozzátette: egy tanácsülés lesz a magyar félév alatt Debrecenben, egy Balatonfüreden, a többi Gödöllőn.

Az elnökség legnagyobb eseménye május végén az úgynevezett Keleti partnerség csúcs lesz, ahova a tagállamok állam- és kormányfői érkeznek majd. Azt követően, az elnökség végén lesz még egy Európa-Ázsia csúcs is.

Bakos Piroska elmondta továbbá, hogy a magyar elnökség összköltsége 80 millió euró, ami takarékos költségvetésnek számít.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást