Miért nem érdemes fogyókúrázni?

Infostart
2010. november 28. 16:50
Nemcsak eredménytelen, de a legtöbb esetben kifejezetten káros a fogyókúra. Erre a megállapításra jutott a francia Országos Élelem-, Környezet- és Munkabiztonsági Ügynökség.

A szervezet által felkért, egyetemi tanárokból és neves kutatókból álló bizottság tizenöt, a médiában vagy az interneten leggyakrabban reklámozott módszert vizsgált, köztük a Magyarországon is ismert Atkins-diétát, a kaliforniai receptet, a citromalapú salaktalanítást, a Dukan- és a Fricker-féle fogyókúrát, a súlyfigyelő diétaként ismert Weight Watchers-módszert, de a káposztaleves hatásait is ellenőrizte.

A szakértők végül megállapították: mindegyik módszer felborítja a szervezetben a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék, valamit a vitaminok és az ásványi anyagok egyensúlyát.

A kérdés kapcsán a bizottság elnöke, a lille-i Pasteur Intézet egyik kutatója azt mondta: a fogyókúrázok 95 százaléka, miután végigcsinálta a kiválasztott diétát, nem súlycsökkenésről, hanem -gyarapodásról számol be. Jean-Michel Lecerf szerint ennél is elgondolkodtatóbb, hogy azok, akiknek a diéta megkezdése előtt nem volt súlyproblémájuk, egy-egy kúrát követően étkezési zavarokat tapasztaltak.

A professzor a fentiek mellett azért sem támogatja a fogyókúrázást, mert az a fiatal lányoknál peteérési zavarokat, a gyermekeknél pedig növekedési rendellenességeket idézhet elő.

"Nem létezik mindenki számára érvényes, univerzális recept" - hangsúlyozza a fenti megállapítások fényében Gérard Lasfargues, az ügynökség aligazgatója, hozzátéve: aki fogyni akar, annak személyre szabott, az életkörülményeit is figyelembe vevő diétára van szüksége, ezért érdemes szakemberhez fordulnia.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást