Nincs túlélője az új-zélandi bányaszerencsétlenségnek

Infostart
2010. november 24. 06:27
Nincs túlélője a pénteki metánrobbanásnak - közölte a helyi rendőrparancsnok Új-Zélandon, miután a bányamentőknek szerdán sikerült fúrással elérniük azt a tárnát, ahol a mélyben rekedt 29 társuk. A bányászok halálhírét a rendőrparancsnok közölte a családtagokkal is.

Gary Knowles rendőrparancsnok beszámolt arról, hogy a Pike River bányában sikerült fúrással elérni azt a tárnát, ahol öt nappal korábban egy metánrobbanás miatt a mélyben rekedt 29 társuk, majd ahol még egy robbanás történt.

A fúró 162 méter mélységben áttörte a tárna mennyezetét, ahonnan "forró levegő és gáz tört fel" - számolt be a sajtónak John Dow, a Pike River szénbányatársaság elnöke. A kiáramló levegőben a CNN beszámolója szerint nagyon magas volt a szén-monoxid és a metán koncenrtációja, viszont igen alacsony az oxigéné.

A hatóságok két, kamerával felszerelt katonai robotot is a mélybe küldtek, amelyek megtaláltak egy bányászsisakot, de életnek semmi nyomát nem lelték. Az egyik robot eljutott az egyik levegőztetőhöz is, de ott sem talált senkit.

A pénteki robbanás után csupán két embernek sikerült a felszínre jutnia, de 29 vájár a mélyben rekedt. A baleset óta semmi hír nincs róluk, és napról napra kisebb az esély, hogy közülük valaki is túlélhette a robbanást.

Az új-zélandi hatóságok kedden bemutattak egy megdöbbentő felvételt a médiának és a bányászok hozzátartozóinak, amelyet a biztonsági kamerák rögzítettek a robbanás idején a bánya bejáratánál. A videón 50 másodpercen keresztül sűrű, fehér porfelhő gomolyog ki a tárnából, és kisebb kövek gurulnak ki belőle.

A mélyben rekedtek kimentését még nem sikerült megkezdeni, mert bár a Pike River bánya tárnáit vízszintesen vájták egy hegyláncba, a bányában továbbra is mérgező és robbanékony gázok keringenek, illetve tűz is parázslik a tárnában. Pénteken leküldtek a bányába egy felderítő robotot, amely azonban felmondta a szolgálatot, mielőtt elérte volna a bányászok feltételezett tartózkodási helyét.