Máris leminősítették Írországot!

Infostart
2010. november 24. 09:41
Két fokozattal "AA-"-ra rontotta az ír állam hosszú és "A-1"-re a rövid lejáratú adósságának besorolását ma kora reggeli közleményében a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő a bankrendszeri stabilizáció jelentős költségeire hivatkozva. A döntés azt követően vált nyilvánosságra, hogy tegnap éjszaka kiszivárgott: 85 milliárdos mentőcsomagot kap Írország.

Az intézmény a közleményben további leminősítést helyezett kilátásba, ha az Európai Unióval, illetve a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hiteltárgyalások, vagy a 2011-es büdzsé elfogadása nem enyhíti a finanszírozási problémákat az országban. Jelzés értékű, hogy az új besorolások is leminősítést valószínűsítő negatív kilátást kaptak.

Mint ismert, az íreknek szánt nemzetközi mentőcsomag egyik, egyelőre nem ismert része a bankrendszer feltőkésítésére, illetve mérlegfőösszege mérséklésére szolgál. Az S&P szakértői úgy látják, hogy az ír bankrendszeri az átalakítások több évig eltarthatnak, és így egyelőre nem lesz abban a helyzetben a bankrendszer, hogy támogatni tudja az ír gazdasági növekedést.

Az ír nominális GDP jövőre és 2012-ben lényegében stagnálhat és reál értelemben két százalék feletti növekedés 2013 előtt nem valószínű a hitelminősítő szerint. Mindez azt is jelenti, hogy jövőre és 2012-ben még intenzíven tovább fog nőni a GDP-arányos bruttó államadósság ráta.

A Moody's Investors Service hétfőn jelezte, hogy több fokozatú leminősítést fog végrehajtani rövidesen az ír besoroláson. Ez abszolút érthető, hiszen már a mai S&P lépés előtt is a Moody's egy fokozattal jobb besorolást adott az ír adósságra, mint az S&P, amely különbség így most három fokozatúra tágult.