Háborús helyzet van Észak- és Dél-Korea között

Infostart
2010. november 23. 11:02
Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden egy dél-koreai szigetet. A CNN értesülése szerint a támadásnak két halálos áldozata van, 15-en pedig megsérültek. Elemzők szerint ez az egyik legsúlyosabb incidens Észak és Dél között a békeszerződés nélkül 1953-ban tűzszüneti megállapodással lezárult koreai háború óta. A dél-koreai elnök bejelentette: országa megpróbálja elkerülni, hogy nagyobb fegyveres konfliktus legyen a két Korea között.

Több tucat lövedék csapódott be a Jonpjong-szigeten, nem messze a közös tengeri határtól, a Sárga-tengeren, a Koreai-félszigettől nyugatra. A szigeten lángra kapott 60-70 lakóépület. Dél-Korea viszonozta a tüzet - közölte a hadsereg, amelyet a békeidőben legmagasabb fokú készültségbe helyezték.

A CNN szerint legalább két dél-koreai katona meghalt, 15-en - köztük két civil - megsebesültek. A koreai védelmi minisztérium azonban egyelőre nem erősítette meg az áldozatok számát. Helyi idő szerint délután 2 óra 34 perckor csapódtak be az első lövedékek a Jongpjon-szigeten. A helyszín közel van a két Korea által vitatott tengeri határvonalhoz.

Egy szemtanú a YTN televízióban azt közölte, nem tudják megfékezni a tüzet, amelyet az észak-koreai tüzérségi támadás okozott a dél-koreai szigeten. A tévé szerint az észak-koreai lövedékek közül sok a szigeten lévő laktanyába csapódott be.

A dél-koreai vezetés vésztanácskozásra gyűlt össze egy föld alatti bunkerban, a szöuli elnöki palotában. A dél-koreai légierő eközben F-16-os harci gépeket vezényelt a levegőbe. Az ágyúzott dél-koreai Jonpjong-szigeten 1200-1300 ember lakik.

A brit Daily Telegraph képgaléiáját megnézheti, ha ide kattint.

Észak-Korea még nem reagált a történtekre. Ri Mjong Bak dél-koreai elnök viszont közölte: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen - jelentette a Yonhap, de a hírügynökség hozzátette, hogy ha Észak folytatja az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad, mint amely az első tüzérségi lövésekre adott volt.

A dél-koreai pénzügyi hatóságok bejelentették, hogy szerda reggel rendkívüli tanácskozást tartanak arról: a támadásnak milyen hatása van a pénzpiacokra és a gazdaságra. A külügyminisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte: fontolóra veszik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik a támadás ügyét.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség Twitter oldalán közzétett bejegyzése szerint Szöul elhalasztja a csütörtökre tervezett tárgyalásokat a Vöröskereszttel Észak-Korea ügyében.

Az egyik legsúlyosabb incidens

Szakértők szerint a keddi incidens az egyik legsúlyosabbnak számít az 1953-ban békeszerződés nélkül véget ért koreai háború óta. Észak és Dél között már többször volt kisebb-nagyobb határmenti feszültség, de elemzők szerint a mostaninak különös jelentőséget ad az, hogy Észak-Korea jelenlegi vezetője, a betegeskedő Kim Dzsong Il legkisebb fiának készül átadni a hatalmat. A napokban kiderült az is, hogy Phenjan egy eddig ismeretlen, újonnan felépített urándúsító létesítménnyel rendelkezik.

A legutóbbi nagyobb incidens márciusban történt, amikor egy észak-koreai torpedó elsüllyesztett egy 1200 tonnás dél-koreai hadihajót a Sárga-tengeren. Phenjan tagadta, hogy bármi köze lenne a 46 tengerész életét követelő támadásnak.

Washington: háborús provokáció

A washingtoni Fehér Ház határozottan elítélte a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadást, és felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a háborús provokációval.

Az amerikai vezetés hangsúlyozza közleményében, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Dél-Korea védelmében, valamint a térségbeli béke és katonai egyensúly fenntartásában.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő pedig azt közölte, hogy a Koreai-félsziget térségében állomásozó amerikai erőknek egyelőre nem kell belefolyniuk az incidensbe, de folyamatosan figyelik a helyzetet.

Moszkva és Peking aggódik, Japán minden eshetőségre felkészül

Moszkva szerint nem szabad hagyni, hogy fokozódjon a feszültség a Koreai-félszigeten - mondta az Interfax hírügynökség kérdésére egy orosz külügyminisztériumi forrás. Az illető hangsúlyozta azonban, hogy a Sárga-tengeren lezajlott incidensről egyelőre csak dél-koreai forrásból érkezett hír, és úgy vélte, meg kell várni Észak-Korea hivatalos reagálását.

Aggodalmának adott hangot a kínai külügyi szóvivő, és felszólította "az érintett feleket", hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében. Kína egyébként Észak-Korea szövetségesének számít.

Peking aggódik és szükségesnek tartja a valóságos helyzet pontos megismerését - húzta alá Hung Lej külügyi szóvivő a külügyminisztérium szokásos keddi tájékoztatóján. Hozzátette: szükségszerű a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások folytatása.

A Hszinhua hírügynökség megjegyzi, hogy az incidens akkor történt, amikor Dél-Korea - hétfőtől - nagyszabású hadgyakorlatot kezdett mintegy 70 ezer katona részvételével.

Kan Naoto japán miniszterelnök utasította kormánya minisztereit, hogy készüljenek fel "minden eshetőségre" a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadás miatt.

"Utasítottam őket, hogy készüljenek fel bármilyen váratlan fejleményre, az erre válaszul bevezetendő szigorú intézkedésre, és gyűjtsenek össze minden információt a helyzettel kapcsolatban" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva, amikor az észak-koreai támadás miatt összehívott rendkívüli tanácskozásról távozott.

Németh Zsolt: Dél-Korea áldozat

Magyarország elítéli a Dél-Koreával szemben elkövetett észak-koreai agressziót - közölte kedden a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Együttérzésünket fejezzük ki Dél-Korea iránt, és támogatásunkról biztosítjuk a viszály rendezését célzó diplomáciai erőfeszítéseit - mondta Németh Zsolt az MTI-nek az Országgyűlésben, a külügyi bizottság ülésének szünetében.

Az államtitkár a bizottság ülésén - ahol a kormány prioritásként kezelt Ázsia-politikájának elemeiről számolt be, és Észak-Koreát a térség egyik jelentős feszültséggócának nevezte - egy képviselői kérdésre válaszolva kifejtette: egyelőre nem lehet megítélni, milyen súlyosságú konfliktus bontakozott ki Észak- és Dél-Korea között.

"Kinyilvánítjuk támogatásunkat mind az áldozatoknak, mind pedig a dél-koreai államnak, amely ebben a küzdelemben áldozatként érintett" - fogalmazott Németh Zsolt.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai-Védelmi Kutatóintézetének igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást