Ahol tíz százalék lehet a jövedelemadó

Infostart
2010. november 23. 17:00
A szenátus többségi szavazással elfogadta ma azt az indítványt, ami az eddigi 16-ról tíz százalékra csökkentené a személyi jövedelemadót Romániában, vagyis a Romániában működő egykulcsos adót - tudósít a Mediafax hírügynökség.

A nagyobbik kormánypárt (Demokrata-Liberális Párt, PDL) javaslata szerint a bérek, nyugdíjak, befektetések, díjak és más önálló tevékenységből szerzett bevételek 16 helyett tíz százalékkal adóznának. A változás a társasági adót nem érintené.

A javaslók közt volt a gazdasági miniszter is, a pénzügyminiszter viszont ellenzi az indítványt, mivel az a GDP egy százalékának megfelelő bevételcsökkenéssel járna.

A kezdeményezést az ellenzék is támogatta, de az csak akkor lép életbe, ha a képviselőházban is megszavazzák, valamint Traian Basescu is aláírja a törvénymódosítást. Az államfő viszont már jelezte, nem támogatja az szja csökkentését.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) valószínűleg nem nézi majd jó szemmel a román akciót, a legutóbbi felülvizsgálat során abban is megállapodtak a román kormánnyal, hogy idén a fő adónemekhez már nem nyúlnak hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyerkó László szenátor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Frunda György szenátor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást