"Tizenhat éves korukban menjenek férjhez a lányok"

InfoRádió / MTI
2010. november 21. 19:59
Tizenhat éves korukban menjenek férjhez a fiatal lányok - erre buzdította az irániakat Mahmúd Ahmadinezsád elnök, elvetve a korábbi hatékony családtervezési programot - írta vasárnapi számában egy helyi lap.

Az iráni forradalom idején, az 1979-es évet követően tapasztalt rekord születési arányok miatt az országban nemzetközileg is elismert családtervezési programot vezettek be. Ennek hatására a születések az 1990-es években drámaian lecsökkentek.

Az iráni elnök a Dzsam-e Dzsam című újság beszámolója szerint bűnösnek és a Nyugatról importáltnak nevezte ezt a programot. Hangoztatta: a fiatal férfiaknak húszéves, míg a lányoknak 16-17 éves korban kellene a házasságra gondolni.

Az elnök hozzátette semmi nem indokolja, hogy a férfiak 26, nők 24 éves korukban gondoljanak a házaséletre.

Ahmadinezsád 2005-ös hatalomra kerülése óta kereste a módját annak, hogy növekedjen az ország lakosságának száma, amely jelenleg elérte a 75 milliót, kétharmaduk 15 és 30 év közötti.

Ez év júliusában a népszaporulat növekedésének elősegítésére Iránban új programot vezettek be, amelynek keretében pénzügyi ösztönzést kapnak a családok minden megszületett gyermek után, mondván az ország 150 millió embert is képes eltartani.

E politika bírálói szerint ez azonban csak növelné a munkanélküliek számát, ami jelenleg is 9 százalékos.