Kompromisszumra törekszik "A hölgy"

Infostart
2010. november 15. 20:00
Folytatni akarja a harcot a demokráciáért, de valamiféle megegyezést keres a katonai juntával a szombaton, hétéves házi őrizetből szabadon engedett Aung Szan Szú Kji. A Nobel-díjas burmai ellenzéki vezér, akinek neve világszerte összefonódott a szabadságért való küzdelemmel, hosszú évek után vasárnap tartotta első sajtótájékoztatóját.

Bár a junta mindenféle indokkal megfosztotta szabadságától - legutóbb például azért, mert egy amerikai férfi a házához úszott az azelőtti tavon át - Aung Szan Szú Kji azt mondja, hogy kompromisszumot keres a mianmari katonai kormányzattal. Az ellenzék vezéralakja a pár héttel ezelőtti választások bojkottjára szólított fel, és pártja nem is indult - ennek nyomán a tábornokok hívei nyolcvan százalékos többséget szereztek a törvényhozásban.

A hívei által csak "A hölgyként" ismert Szú Kji, aki még soha nem látta unokáit, és akinek férje tőle távol halt meg, a házi őrizetből való szabadulása után úgy fogalmazott: "A nemzeti megbékélés, a párbeszéd a célom. Erre fogom felhasználni a maradék tekintélyem" - mondta riporterek előtt.

A korábbi Burmát, mostani nevén Mianmart 1962 óta irányítja a katonai junta, amely megfélemlíti és megfigyelés alatt tartja polgárait, és brutális katonai kampányt folytat az ország kisebbségei ellen. Emberi jogi gyakorlata miatt az ország erősen elszigetelődött, de földgáztartalékai és vízienergia-lehetőségei miatt az energiaéhes Kína és India is érdeklődik iránta.

Aung Szan Szú Kji korábban tízezer ünneplő híve előtt szólalt fel. Úgy tűnik, a junta ezúttal nem akarja korlátozni megnyilvánulásait, mivel a választásokkal sikerült bebetonoznia hatalmát - az ikonikus ellenzéki vezér pedig nem lesz jelen a parlamentben. A 65 éves, különösen népszerű politikus beszéde idején egy sor titkosrendőr fotózta a résztvevőket és rögzítette Aung Szan Szú Kji szavait, aki azt mondta: hisz az emberi jogokban és a jog uralmában. "Ezekért mindig harcolni fogok" - tette hozzá, de arra is sürgette híveit, hogy segítsék elő a nemzeti megbékélést.

"Ha el akarjuk érni a célunkat, akkor helyes módon kell cselekednünk, különben bármilyen nemes is a cél, nem érjük el"- mondta Aung Szan Szú Kji, aki ezzel arra utalt, hogy kompromisszumra törekszik a juntával. A politikus 2002-ben egyszer már találkozott a katonai kormányzat vezetőjével, Than Sve tábornokkal, és most ismét közvetlen párbeszédet akar.

A házi őrizetből frissen szabadult politikussal találkozott diplomaták azt mondták: pragmatikus politikus, aki megoldást akar találni hazája gondjaira. Elemzők most azt találgatják, vajon mennyi ideig hagyja majd a junta, hogy Aung Szan Szú Kji szabadon beszéljen, mielőtt ismét megpróbál lecsapni rá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást