Ötpontos béketervet javasolt Izraelnek az Egyesült Államok

InfoRádió / MTI
2010. november 14. 07:52
Ötpontos béketervet javasolt Izraelnek az Egyesült Államok, amelyben Kelet-Jeruzsálem kivételével a ciszjordániai zsidó telepbővítések újabb, 90 napos befagyasztását kéri. A terv állítólag különféle biztonsági garanciákat is tartalmaz Jeruzsálem számára a palesztin-izraeli béke megállapodás aláírása utáni időszakra.

Emellett az Egyesült Államok kötelezettséget vállal arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában és más nemzetközi szervezetekben szembeszáll az Izrael-ellenes állásfoglalással, amely akarata ellenére politikai rendezést próbál ráerőszakolni a zsidó államra. Az amerikai kormányzat azt is kérni fogja a kongresszustól, hogy 20, radarok számára láthatatlan vadászképpel gyarapítsa Izrael haderejét.

Hosszú szünet után szeptember 2-án indultak újra a közvetlen béketárgyalások, de a palesztinok ismét megszakították a párbeszédet, mert Izrael nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó lakótelepek bővítésére vonatkozó, szeptember 26-án lejárt moratóriumot. Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli építkezési terv miatt az ENSZ BT sürgős összehívását kérte.