Libanonban letartóztatták az elítélt Omar Bakri muzulmán hitszónokot

InfoRádió / MTI
2010. november 14. 17:47
Libanonban letartóztatták vasárnap Omar Bakri radikális muzulmán hitszónokot, akit egy libanoni katonai bíróság három nappal korábban, távollétében életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt gyilkosságra való felbujtásért - jelentették be a biztonsági szolgálatok.

Bakrit otthonában, az ország északi részén lévő tengerparti nagyvárosban, Tripoliban tartóztatta le a belbiztonsági szolgálat hírszerző részlege, majd Bejrútba szállították.

A csütörtöki ítéletet egy három évig tartó büntetőper előzte meg. A perben rajta kívül ítélkeztek 14 további vádlott felett is. Libanoniak, palesztinok és szaúdiak vannak közöttük.

A szíriai származású, libanoni állampolgárságú Bakri sejk húsz éven át Nagy-Britanniában élt, de a brit hatóságok 2005-ben kitiltották az országból törvénybe ütköző, szélsőséges nézetei miatt. Bakri egyebek mellett híveivel lelkesen ünnepelte az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat, öngyilkos elkövetőiket pedig hősökként dicsőítette.

Bakri pénteken egy interjújában kijelentette, hogy nem jelenik meg semmiféle bíróság előtt, és egy napot sem fog börtönben tölteni. A hitszónokot a gyűlöletbeszéd mellett elítélték lopásért, illegális fegyver- és robbanószertartásért.