Ez a baja az olasz nőknek

InfoRádió / MTI
2010. november 13. 19:19
Ki főz, mos, vasal, takarít az olasz családokban? A statisztika egyértelműen azt mutatja, hogy a házimunka vállalásában a nemi esélyegyenlőség még csak távoli remény az olasz nők számára.

A házimunka döntő részét, 76,2 százalékát ugyanis ők végzik az olasz statisztikai hivatalnak (Istat) 2008-2009-re vonatkozó adatai alapján. Lehet, hogy a nők Olaszországban is emancipálódtak, aminek nyomán valamelyest módosultak a hagyományos családi szerepek, ami viszont a tányérmosogatást vagy az ingvasalást illeti, a helyzet alig változott. 2002-2003-ban az arány 77,6 százalék volt az ő "javukra", vagyis a mutató alig módosult az évek során.

A házimunka végzésében kimutatható férfi-női diszkrimináció egész Olaszországra jellemző. Valamivel kedvezőbb helyzetben csak az északi tartományokban élő és dolgozó nők vannak (a házi teendők 70 százaléka hárul rájuk). Az állásban nem lévő nőkre - az ország bármelyik részén - a házimunka 83,2 százaléka nehezedik.

Az otthon végzett munka többnyire a főzést jelenti. Tíz nőből több mint kilenc a konyhába bezárva éli le életét - derül ki az Istat számaiból. A munkavállaló nők 90,5 százaléka, a háztartásbeliek 97,8 százaléka főz naponta legalább egyszer. A napi takarítás a dolgozó nők 82,7 százalékától vesz el időt és energiát. A nem dolgozó nők 94,8 százaléka takarít minden nap. A dolgozó nők 66,3 százaléka mos és vasal naponta, a nem dolgozóknak 76,5 százaléka.

Teljesen más arányokat mutat a férfiak által végzett házimunka. A dolgozó nőkkel együtt élő férfiak 41,7 százaléka főz naponta, 31,4 százaléka takarít, 29,9 százaléka bevásárol - ám olyan férfi alig akad, aki mosna vagy vasalna. A nem dolgozó nőkkel együtt élő férfiak esetében a fenti arányok megfeleződnek.

Összesítve a 25-44 év közötti olasz nők naponta 4 óra 40 percet töltenek főzéssel, takarítással vagy mosással, míg a férfiak átlagosan napi 1 óra 54 percet végeznek házimunkát. A dolgozó nők élettársainak 24 százaléka napi tíz percet sem áldoz házimunkára, míg a háztartásbeli nők partnereinek közel egyharmada foglalkozik ilyen keveset az otthoni teendőkkel.

A felmérések szerint az olasz férfiaknak átlagosan napi 58 perccel van több szabadidejük, mint a nőknek.