Az Európai Bizottság ma hozza nyilvánosságra éves jelentését az uniós csatlakozási folyamatról

InfoRádió / MTI
2010. november 9. 06:11
Az Európai Bizottság ma hozza nyilvánosságra éves jelentését az uniós csatlakozási folyamatról. Az egyik kulcskérdés a török kérdéskör megítélése lesz.

A török államfő tegnap országa integrációs tárgyalásainak fékezésével vádolta meg az uniót. A BBC Kemény beszéd című műsorában Abdullah Gül nem fejtette ki részletesen, mire gondolt, de török hivatalos források szerint néhány uniós-tag a Ciprus körüli patthelyzetet akarja felhasználni az integrációs folyamat akadályozására. Törökországot a kiszivárgott értesülések szerint a brüsszeli jelentésben komoly bírálat éri majd a megosztott Ciprus miatt, valamint azért, mert nem tett eleget a média szabadságának biztosításáért.

Törökország 2005-ben, Horvátországgal együtt kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, de amíg Zágráb már a célegyenesben tart, Ankarával csaknem holtpontra jutottak a megbeszélések, mert Törökország brüsszeli követelésre sem volt hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit a Ciprusról érkező áruk előtt, az unió pedig fenntartja az észak-ciprusi török enklávé blokádját.