Iszlamista lázadók haltak meg amerikai légicsapásokban Pakisztánban

InfoRádió / MTI
2010. november 8. 08:15
Pilóta nélküli amerikai repülőgépek hajtottak végre rakétatámadásokat a pakisztáni Észak-Vazirisztán tartományban 14 feltételezett iszlamista halálát okozva - jelentették hétfőn helyi biztonsági illetékesek.

Mindkét rakétatámadás vasárnap történt. Az első csapásmérésben Gulam Hán városában egy házat és egy járművet találtak el a rakéták, és kilenc felkelő életét oltották ki. Egy órával később a közeli Datta Hel városában is becsapódott két rakéta öt feltételezett iszlamista halálát okozva. A pakisztáni hírszerzés illetékesei szerint ez utóbbi esetben a halálos áldozatok mind külföldiek voltak.

Észak-Vazirisztán a félautonóm pakisztáni törzsi területen fekszik. A térség vallási fanatikus muzulmán pakisztáni tálibok fellegvára, s a szomszédos Afganisztánban élő tálibok fontos hátországa. Itt tevékenykedik a hírhedt iszlamista csoport, az al-Kaidához köthető Hakkani-hálózat, amely - amerikai illetékesek szerint - számos támadásért felelős az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatok ellen. Az elmúlt két hónapban az amerikai haderő Észak-Vazirisztánban hajtotta végre a rakétatámadások túlnyomó többségét a tálibokkal és az al-Kaidával szövetséges felkelők ellen.