Miért bukott ekkorát Obama?

Infostart
2010. november 7. 07:19
Barack Obama elsősorban a kedvezőtlen körülmények miatt bukott nagyot a félidős amerikai választáson - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa. Romsics Gergely szerint a republikánusok nagy lehetőséget kaptak, de ez vissza is üthet a pártra.

Rendszerbe kódolt, normálisnak mondható bukás - így jellemezte az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa Barack Obama elnöknek és pártjának szereplését a keddi amerikai félidős választáson, amelynek eredményeként bár a Demokrata Párt megtartotta többségét a szenátusban, a képviselőházban már a republikánusok szerezték meg a legtöbb helyet.

Romsics Gergely szerint azért is nevezhető normálisnak Obama bukása, mert számára kedvezőtlen körülmények között rendezték a választásokat: még tart a gazdasági válság és annak hatásai, valamint a külpolitikai helyzet is olyan, hogy nem lehet diadalokat aratni. Az iraki és afganisztáni háború nem tud pozitívan visszacsatornázódni a belpolitikai népszerűségi versenybe.

Ebben a helyzetben egy olyan elnök tudna valamit felmutatni, aki a társadalom jelentős szegmenseit lázba hozó dolgokat visz végbe. Erre nem volt képes Obama - tette hozzá a szakértő, aki hangsúlyozta: ilyenkor büntetni szoktak az amerikai választók. Obama "büntetése" azonban valamivel kisebb, mint amilyennel 1982-ben Ronald Reagan vagy 1994-ben Bill Clinton volt kénytelen szembenézni.

A veszélyes kényelem

Eddig a Demokrata Pártnak volt egy kényelmes többsége a képviselőházban, amely azonban kedden egy kényelmes republikánus többséggé változott, vagyis a legfontosabb törvényalkotó helyen a republikánusok "társpolitikacsinálóként" tudnak fellépni - fogalmazott a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa, aki szerint ez lehet jó és rossz is a pártnak.

Tudnak kezdeményezni és meg tudják mutatni a választóknak, hogy vannak terveik, ám a képviselőházi többségnek van hátulütője is: sokkal felelősebben kell politizálniuk, nem mondhatnak mindenre nemet és nem folytathatnak struccpolitikát. Az amerikai társadalom megbünteti azt a pártot, amelyik nem konstruktívan játssza a szerepét - emelte ki Romsics Gergely.

Hanganyag: Ignáth Márk


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Romsics Gergely Obama bukásának okairól
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Romsics Gergely a republikánusokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást