"Biztonsági okokból" Londonba küldte lányait Moszkva menesztett polgármestere

InfoRádió / MTI
2010. november 7. 16:00
Londonba küldte két lányát Jurij Luzskov, Moszkva szeptember végén menesztett polgármestere, aki egy vasárnapi brit lapnak azt mondta, hogy komolyan aggódik gyermekei biztonságáért.

Luzskov a The Sunday Telegraphnak, a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lapnak kijelentette: feleségével úgy döntöttek, hogy a 18 éves Jelenát és a 16 éves Olgát "négy-hat évre" Londonba küldik, ahol először angolul fognak tanulni, majd beiratkoznak egy egyetemre.

A volt polgármester az interjúban úgy fogalmazott: "nagyon megalapozott" oka van annak, hogy aggódnak gyermekeik biztonságáért. Ez az ok a velük szembeni gyűlölet, és ha valakinek az a célja, hogy a család közelébe férkőzzön, "a leggyengébb láncszemet a gyerekek jelentik ... félünk Oroszországban tartani őket" - tette hozzá.

A lap kommentárja szerint Luzskov "ellentmondásos figura", akit gyakran ér az a vád, hogy a leggazdagabb orosz város felett hosszú ideig gyakorolt ellenőrző szerepével visszaélve, törvénysértő módon gyarapította vagyonát. Az a vád is elhangzott már, hogy Luzskov felesége, Jelena Baturina - aki gyári munkásként kezdte pályafutását - soha nem hozhatta volna össze hatalmas építőipari üzleti hálózatát férje politikai támogatása nélkül - írta a The Sunday Telegraph.

Luzskov a brit lapnak azonban elmondta: miután Dmitrij Medvegyev orosz elnök menesztette őt, a "Kremlhez közeli üzletemberek" hadjáratot indítottak felesége üzleti érdekeltségeinek megszerzésére. A kormányzat körül egy "meglehetősen erőteljes oligarchikus üzleti mag" alakult ki, amelynek tagjai számára egy "ilyen tiszta és hatékony vállalkozás ízletes ínyencfalat lenne" - mondta a volt moszkvai polgármester.

Jurij Luzskov közölte azt is, hogy - jóllehet lányait Londonba küldte - neki nem áll szándékában "elmenekülni" Oroszországból és Nagy-Britanniában letelepedni. "Azok számára, akik engem politikailag veszélyes figurának tartanak, jó lenne, ha távoznánk és valahol Európában telepednénk le ... ehhez meg is lenne a pénzünk, de semmi ilyesmi nem fog történni" - mondta.

"Ostobaságnak" nevezte azokat az állításokat, hogy feleségével megvásárolták volna London legnagyobb magánrezidenciáját, a Highgate városrészben emelkedő, 50 millió font (16 milliárd forint) értékű Witanhurst House-t. Közölte, hogy ezért az állításért egy újság már bocsánatot kért tőle.

Luzskov szeptember végi menesztése annak idején komoly feltűnést keltett londoni elemzői körökben is.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) globális felzárkózó piaci kutatási részlegének vezetője akkori londoni kommentárjában kiemelte, hogy a "Luzskov-famíliának" igencsak messzire nyúló üzleti érdekeltségei vannak Moszkvában és szerte Oroszországban, és a menesztés várhatóan komoly mértékben "felkavarja" az üzleti viszonyokat a fővárosban. Az RBS stratégiai elemzője szerint a moszkvai polgármester menesztésével Medvegyev elnök célja az is lehetett, hogy az orosz vezetés nyitottabbnak tűnjön a közvetlen külföldi befektetések fogadására, a beérkező tőke útjában álló "kevesebb kapuőrrel".