A republikánusoké a képviselőház, a demokratáké a szenátus

InfoRádió / MTI
2010. november 3. 06:27
A republikánusok megszerezték a többséget a szövetségi képviselőházban a kedden megtartott félidős választásokon, a demokratáknak viszont sikerült megőrizniük többségüket a szenátusban.

A képviselőház új többsége nevében John Boehner, a szövetségi alsóház leendő házelnöke kijelentette, hogy az amerikai nép világosan megüzente Barack Obama elnöknek: meg kell változtatnia irányvonalát. Az ohiói képviselő azt követelte, hogy Washington fogja vissza a költekezést és "adja vissza a kormányzást a népnek".

Ezzel Nancy Pelosi, az Egyesült Államok első női képviselőházi elnöke elveszette hivatalát, amelyet az új összetételű kongresszus januári megalakulásáig tölthet be. A CNN szerint a republikánusok a kamara megszerzéséhez szükséges 39-nél akár egy tucatnyival is több mandátumot szereztek. Az MSNBC előrejelzése szerint a republikánusoknak 241, a demokratáknak pedig 192 mandátumuk lesz.

A siker az 1994-es "republikánus forradalomhoz" mérhető, amikor a konzervatív párt 54 mandátumot hódított el, viszont akkor sikerült elnyernie a szenátusi többséget is.

Ezt a célt a CNN előrejelzése szerint nem sikerült elérnie. A részeredmények szerint az ország legnagyobb figyelemmel kísért összecsapásában Henry Reid, a szenátusi többség vezetője sikerrel verte vissza a Tea Party által támogatott Susan Angle támadását. A demokratáknak John Manchin révén sikerült megnyerniük a kulcsfontosságú nyugat-virginiai szenátorválasztást is, amelyen a júniusban 51 évi szenátorság után elhunyt demokrata Robert C. Byrd helye volt a tét. Kaliforniában Barbara Boxer nyert, amivel a jelek szerint szertefoszlatta a republikánusoknak a felsőházi győzelemmel kapcsolatban táplált reményeit.

A republikánusoknak a jelenlegi helyeik megtartása mellett 10 mandátumot kellett volna megszerezniük a felsőház elhódításához. Ehhez a szavazatösszesítések első óráiban biztatást nyújtott számukra, hogy három államban - Indianában, Észak-Dakotában és Arkansasban - sikerült elnyerniük a demokrata mandátumot.

A Kentuckyban győzelmet aratott Rand Paul és a Floridában eredményes Marco Rubio lett az ultrakonzervatív Tea Party két első megválasztott szenátora. Jelölttársuk, Christine O'Donnell elbukott a demokrata Chris Coonsszal szemben. Ez utóbbi összecsapást Joe Biden alelnök megüresedett helyéért vívták.

A szenátusi választás hivatalos végeredménye néhány állam - például Alaszka voksai összeszámlálásának bonyolultsága miatt - csak napok vagy hetek múlva várható.

A demokrata Andrew Cuomo megszerezte New York állam, párttársa, Jerry Brown pedig Kalifornia kormányzói posztját, pedig ellenfele az a Meg Whitman volt, aki magánvagyonából több mint 140 millió dollárt költött a legyőzésére.

Az utolsó szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint reggel hatkor zárták. Barack Obama elnök délután hatkor értékeli a választás eredményeit.