Vulkánkitöréstől tartanak Izlandon - újabb hamukáosz fenyegeti Európát?

Infostart
2010. november 2. 16:12
Még él a rossz emlék: nyolc hónappal ezelőtt hamufelhővel borította be Európát az izlandi Eyjafjöll vulkán. A tavaszi kitörés a második világháború óta nem látott légtérkorlátozásra kényszerítette a földrész légitársaságait. Most újra megeshet, hogy káoszt okoznak izlandi tűzhányók: szakértők szerint egyértelmű jelek utalnak arra, hogy rövidesen kitör a déli területeken fekvő Grimsvötn, illetve a Bárdarbunga - közölte a icenews.is.

Háromszorosára duzzadt a dél-izlandi Gigja gleccserfolyó vize az utóbbi napokban. Ez annak a jele, hogy a Grimsvötn vulkán közelében olvadás kezdődött. Ráadásul vasárnap délután a tűzhányó környékén közepes erősségű földrengést is észleltek - számolt be Gunnar Sigurdsson hidrográfus, az Izlandi Meteorológiai Intézet szakértője, aki azt is hozzátette, hogy az áradás négy-öt nap múlva érheti el a tetőpontját.

A vulkanológusok számára egyértelmű jele a kitörés előtti állapotnak az is, hogy a krátert fedő tó vize elapadt.

Az Izlandi Egyetem geofizikusa, Pall Einarsson szintén azt nyilatkozta, hogy nem kizárt a Grimsvötn kitörése. Jóllehet ezt ebben a korai stádiumban nehéz nagy biztonsággal megjósolni - tette hozzá. A tudós azonban arra is emlékeztetett, hogy 2004-ben már elegendő nyomás gyűlt össze a vulkán alatti magmakamrában a kitöréshez.

Ugyanez történik most is: jelenleg nagy mennyiségű láva áll hatalmas nyomás alatt, így lehetséges, hogy megismétlődnek a hat évvel ezelőtti események, amikor novemberben a Grimsvötn aktivizálódott - fejtette ki Einarsson. (A vulkanikus tevékenység akkor egy hétig tartott, Nyugat-Európában vulkáni hamu hullott, és rövid időre törölték az összes izlandi légijáratot.)

A Grimsvötn 2004-es kitörésének képeit itt nézheti meg!

A sziget délkeleti partvidékén található mindkét tűzhányó kitörése jelentős veszélyekkel járhat: megolvasztja a jégtakaró egy részét és pusztító gleccservízáradatot (jökullhlaup) indíthat el.

Az Eyjafjöll tavaszi tevékenysége csaknem egy hétig tartó légtérzárat okozott, amely több mint százezer légi járatot és nyolcmillió utast érintett.