Eladná a voksát minden ötödik választó

Infostart
2010. október 29. 19:00
Szkeptikusak az ukrán választók a vasárnapi önkormányzati választás előtt, sőt minden ötödik válaszadó a szavazatát is értékesítené, hogy így javítson rossz anyagi helyzetén.

Meglepő eredményt hozott a közelgő ukrán önkormányzati választás előtti közvélemény-kutatás, amelynek keretében 2000 embert kérdezett meg két civil szervezet, a Demokratikus Kezdeményezés Alap és az OPORA.

AZ ELTE TÁTK hírlevelének beszámolója szerint a megkérdezettek mindössze 8,5 százaléka gondolja úgy, hogy az október 31-i választás tisztességes lesz. A többség jogsértésekre számít, ám arról megoszlanak a vélemények, hogy ezek érdemben befolyásolják-e majd az eredményeket.

Sokan úgy nyilatkoztak, hogy önmaguk is hajlandók részt venni a jogsértésekben, hiszen a válaszadók egyötöde arra készül, hogy eladja a szavazatát annak, aki a legtöbbet kínálja fel érte.

A szavazatukat áruba bocsátók többsége szerint 500 hrivnya, azaz körülbelül 12 ezer forint egy elfogadható ajánlat lenne voksukért. Ez az ukrajnai átlagkereset körülbelül egyötödének felel meg. A válaszadók azért szeretnék értékesíteni szavazatukat, mert nehéz anyagi helyzetben vannak, és nem igazán látnak különbséget a jelöltek között.

A választók szkepticizmusa ellenére a megkérdezettek 47 százaléka biztosan elmegy szavazni, míg 29 százalék valószínűleg részt vesz a vasárnapi voksoláson.