Hárommillió alatt a német munkanélküliek száma

InfoRádió / MTI
2010. október 27. 16:23
A munkanélküliek száma októberben 3 millió alá süllyedt Németországban - jelentette be Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter. A szezonális hatásoktól megtisztított munkanélküliségi ráta a szeptemberi 7,5-ről 7,4 százalékra csökkent.

A miniszter által korábban közölt adatok szerint szeptemberben a munkanélküliek korrigált száma 3,188 millió volt, korrigálatlanul pedig 3,031 millió. Most 2,944 millió fős korrigálatlan munkanélküliségről számolt be, amely 20 bázispontos csökkenés a 7,2 százalékos szeptemberi korrigálatlan rátához képest.

A munkaügyi miniszter elmondta, hogy az októberi adat az 1991 óta tapasztalt legalacsonyabb érték, amit "nagy sikerként" könyvelt el.

Szakértői vélemények szerint a következő években csak rövid időre kúszhat 3 millió fölé a munkanélküliség Németországban. A dpa hírügynökség által megkérdezett elemzők úgy látják, a munkanélküliség 2011 nagy részében is a 3 milliós szint alatt marad, köszönhetően a robusztus gazdasági növekedésnek és a tovább erősödő kivitelnek.

A szövetségi munkaügyi hivatal csütörtökön teszi közzé a munkanélküliségre vonatkozó legfrissebb adatait.