Emil Boc újabb bizalmatlansági indítványt vészelt át

Infostart
2010. október 27. 17:39
Újabb bizalmatlansági indítványt vészelt át Emil Boc román miniszterelnök jobboldali kormánya. A parlamenti vitát ezúttal az utca hangja erősítette fel.

 Tovább folytathatja a kormányzást Romániában Emil Boc és jobboldali csapata. A román parlamentben megvitatott bizalmatlansági indítvány szavazásánál ugyanis 16 szavazat hiányzott a kormánybuktatáshoz.

A bizalmatlanság ezúttal nemcsak a kormánnyal szemben és nemcsak az ellenzék oldaláról mutatkozott meg, hanem a kormánypártok részéről is a saját képviselőikkel szemben. Mind a Demokrata Liberális Párt mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ugyanis arra intette képviselőit, hogy ne szavazzanak.

Csak így tudták biztosítani, hogy a titkos szavazáson senki ne szavazzon át a másik oldalra. A baloldali és liberális ellenzék úgy látja, a román társadalom valamennyi szegmense megelégelte Emil Boc kormányzását.

Véleményük szerint a kabinet mérhetetlen hozzá nem értésről tesz nap mind nap bizonyságot, és képtelen megküzdeni a gazdasági válság feladványával; már csak egyetlen célt követ: hogy megőrizze hatalmát, és többletlehetőségeket biztosítson a klienseinek.

A miniszterelnök azzal védekezett, hogy a gazdasági válság számláját korábban is a populizmus és a demagógia emelte az egekbe. Úgy vélte az ellenzék most is demagóg módszerekkel él, megoldási javaslatai pamfletbe illőek. Miközben a képviselők és szenátorok a gyűlésteremben szavakkal csépelték egymást, kint, az épület előtt tüntető tömeg a tettlegességtől sem riadt vissza.

Többször is összecsaptak az épület védelmére felvonultatott mintegy ötezer csendőrrel. A szakszervezetek bukaresti tüntetése sem sikerült úgy, ahogy eltervezték. A szakszervezeti vezetők által beharangozott 80 ezer tüntető helyett csak mintegy harmincezren vonultak a parlament elé. Emil Boc egyébként épp egy évvel ezelőtt már elbukott egy bizalmatlansági indítványt, de Traian Bãsescunak a tavalyi elnökválasztáson elért győzelme után ismét ő került a kormány élére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást