Így változhat a szülési szabadság időtartama

Infostart
2010. október 21. 19:00
Nőhet a szülési szabadság minimális időtartama, és legalább kéthetes fizetett apasági szabadságot kell adnia a munkáltatónak - ezt szavazta meg az Európai Parlament.

Az Európai Parlament elfogadta azt a javaslatot, amely könnyíthet a gyermeket vállaló családokon. A képviselők többsége megszavazta, hogy a szülési szabadság minimális időtartamát 14 hétről 20, száz százalékban fizetett hétre hosszabbítanák meg az egész unióban. A törvénytervezet a kéthetes fizetett apasági szabadság bevezetését is előírja. A jogszabály unió szerte elfogadott minimális előírásokat állapítana meg, amelytől a kedvezőbb szabályokat alkalmazó tagállamok eltérhetnének.

Az Európai Parlament elfogadta azt a szakbizottsági javaslatot, amely szerint a munkáltató a terhesség kezdetétől legalább a szülési szabadságot követő fél évig nem bocsájthatja el a kismamát. A szülő nőnek jogában állna visszatérni korábbi állásába vagy egy azzal fizetésben, szakmailag és a feladatokban egyenértékű munkába.

A képviselők által elfogadott módosítás szerint a várandósokat nem kötelezhetnék éjszakai munkavégzésre, illetve túlórára a szülés időpontját megelőző tíz hétben és a szoptatás alatt, ha ez veszélyt jelenthet az anyára vagy a magzatra.

Az Európai Bizottság még 2008 októberében javasolta a hatályos jogszabályok felülvizsgálatát a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2000-ben kihirdetett az anyaság védelméről szóló egyezménye alapján. A most megszavazott javaslat azonban az alapötleten jóval túlmegy. A tervezetet most visszautalják a nemzeti kormányok illetékes minisztereihez, akik az uniós parlamentnek is elfogadható kompromisszumot kell hozzanak a kérdésben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást