Gül elvárja a német segítséget a török uniós csatlakozáshoz

InfoRádió / MTI
2010. október 20. 16:15
A török államfő szerdán nyomatékkal kérte Németország támogatását országa európai uniós csatlakozásához.

Abdullah Gül és vendége, Christian Wulff német államfő a közép-anatóliai Kayseriben tartott gazdasági fórumon sürgették a vízumkönnyítést a török vállalkozók számára - Ankara hosszú ideje tárgyal erről Berlinnel és az EU-val, eddig eredménytelenül.

Törökország 2005 óta folytat csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. A tárgyalások csigalassúságát Ankara azzal magyarázza, hogy a tagállamok mesterségesen akadályozzák a folyamatot. Gül felszólította az EU-t, hogy tegyen eleget szerződéses kötelezettségének. A tagállamok ugyan már a kezdetnél leszögezték, hogy nem garantálható, hogy a tárgyalások elvezetnek a tagsághoz, legalábbis, amennyiben Ankara nem felel meg a tagság feltételeinek. Több tagállam - mindenekelőtt Franciaország és Németország - utólag a teljes jogú tagság helyett "különleges partneri viszonyt" javasol.

"Egy erős Törökország az Európai Unió és régiónk számára stabilitási tényező" - mondta Gül. Szavai szerint az EU lakosságának tudnia kell, hogy Törökország az EU tagjaként nem veszi el a torta egy szeletét, hanem az egész torta lesz nagyobb.

"Önök elképesztő tempóban alkalmazkodnak az európai normákhoz"- méltatta a német elnök a török reformokat. Wulff kedden kezdett ötnapos hivatalos látogatást Törökországban.

Gül a német elnököt elkísérte szülővárosába, Kayseribe, amely ma a török középosztály egyik új fellegvára. Wulff kíséretében ott vannak a német gazdasági élet képviselői is. Törökország legfontosabb külföldi gazdasági partnere Németország, a német export 2010 első felében 40 százalékkal növekedett.