Venezuela nem adja ki Madridnak az ETA-tagok spanyol kiképzőjét

InfoRádió / MTI
2010. október 14. 21:21
Caracas nem adja ki Madridnak az ETA-tagok Venezuelában élő állítólagos spanyol kiképzőjét, Arturo Cubillast, mivel venezuelai állampolgársággal rendelkezik - közölte csütörtökön Luisa Ortega főügyész.

Ortega ugyanakkor hangsúlyozta: Venezuela vizsgálatot folytat annak kiderítésére, hogy Cubillasnak van-e köze az ETA baszk szeparatista szervezethez és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkhöz (FARC).

Spanyolországban nemrég őrizetbe vettek két baszk szakadárt, akik - vallomásuk szerint - Venezuelában kaptak kiképzést, és kiképzőjük egyike Arturo Cubillas volt. A spanyol hatóságok idén márciusban vádat emeltek Cubillas ellen, aki a feltételezésük szerint több mint tíz éve irányítja a Venezuelában megbúvó ETA-tagok csoportját, és szervezi a baszkföldi szakadár mozgalom együttműködését a kolumbiai FARC-gerillákkal is. Madrid szerdán azt kérte Caracastól, hogy indítson vizsgálatot Cubillas ügyében, vagy adja ki őt Spanyolországnak.

A venezuelai hatóságok szerint Cubillas 1989 óta él a dél-amerikai országban, és egyike volt annak a csaknem 30 baszknak, akiket politikai menekültként befogadtak a Madrid és Caracas közötti megállapodás alapján.