Szerb ügyész: kiszivárgott információk hiúsították meg több háborús bűnös elfogását

InfoRádió / MTI
2010. október 14. 14:59
Kiszivárgott információk hiúsították meg több szerb háborús bűnös elfogását - mondta el Vladimir Vukcsevics, a háborús bűntettek ügyében eljáró különleges felhatalmazású belgrádi ügyész egy csütörtökön megjelent interjúban.

Egy alkalommal Ratko Mladics is már a markunkban volt - mondta a négy éve hivatalban lévő jogász a Vreme című liberális hetilapnak.

Az ügyész felidézte: a népirtással vádolt volt boszniai szerb katonai parancsnok, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) fővádlottja azután csúszott ki a kezükből, hogy 2006 áprilisában Rade Bulatovics, a szerb nemzetbiztonsági hivatal akkori vezetője - Vojiszlav Kostunica nacionalista politikus, volt kormányfő egykori bizalmasa - utasítást adott Sztanko Riszticsnek, a Mladicsot bújtató volt helikopterpilótának az elfogására.

"Ez egy katasztrofális húzás volt, lehetővé tette Mladicsnak, hogy elmeneküljön" - mondta Vladimir Vukcsevics. A hatóságok ekkor álltak a legközelebb Mladics elfogásához, pontosan tudták, hol van - fűzte hozzá.

A szerb ügyész "alaptalan politikai állításnak" nevezte Serge Brammertz NT-főügyész minapi kijelentéseit, miszerint "műveleti szinten" továbbra is vannak akadályok Mladics és a másik hágai vádlott, Goran Hadzsics volt horvátországi szerb vezető elfogása előtt. "Jöjjön Belgrádba, és mutassa meg, pontosan mit kell tennünk, hogyan fogjuk el" a két szökevényt - üzente Vukcsevics hágai kollégájának.

A szerb ügyész kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, nem állítja sem azt, hogy van támogatói hálózat Mladics és Hadzsics mögött, sem azt, hogy nem létezik ilyen.

Vukcsevics az interjúban felidézte: egy alkalommal, amikor a dél-szerbiai Nisben rajtaütöttek egy lakáson, hogy elfogják Sztojan Zsupljanin egykori boszniai szerb rendőrparancsnokot - akit a boszniai háború alatt létesített fogolytáborok megszervezésével és a nem szerb lakosság elűzésével vádolnak -, ők vették le a főni föltett kávét a tűzhelyről. Egy bekapcsolt számítógépet is találtak a lakásban, mellette nyitott jegyzetfüzettel. "Zsupljaninnak vagy nagyon nagy szerencséje volt, hogy éppen akkor ment el otthonról, vagy valaki az utolsó pillanatban szólt neki arról, mi készül" - mondta a szerb ügyész.

A kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, a háborús bűnösök elfogásával megbízott akciócsoportból szivárgott ki információ, Vladimir Vukcsevics úgy felelt: "Nehezemre esik elhinni ilyesmit. Akkoriban más volt a politikai klíma. Ma határozottan kizárok egy ilyen lehetőséget".